Pete Namlook & Richie Hawtin - From Within 2 & 3 (Fax/NEWS)

Dit zijn twee re-releases van samenwerkingen tussen de Duitser Pete Namlook en de Canadees Richie Hawtin die midden jaren negentig in een beperkte opname zijn verschenen. Los van hun muzikale waarde, wordt met deze heruitgaven een groep aficionado's bediend want Namlook en zijn Fax label hebben onder liefhebbers van electronische muziek een gietijzeren reputatie: als veelproducer, als ambient voorvechter en als avonturist die graag muren tussen stijlen en genres mag slopen.

Namlook (echte naam: Kuhlmann) is van huisuit een jazz gitarist uit Frankfurt die begin jaren negentig als een blok viel voor electronische muziek en sindsdien is uitgegroeid tot een van haar meest gedreven ambassadeurs. Omdat hij zijn zelfgeproduceerde tracks - vaak in samenwerking met ondermeer Dr. Atmo, David Moufang, Mixmaster Morris, jaren zeventig synth pionier Klaus Schulze, Jochem Paap of in dit geval techno voortrekker Richie Hawtin - niet kreeg uitgebracht, startte Namlook in 1992 zijn eigen Fax label.

Aanvankelijk lag zijn productie, en bijgevolg ook Fax's release frequentie, op een krankzinnig niveau: wekelijks meerdere releases en dan ook nog eens van meerdere, elkaar vaak overlappende projecten. Daar werden niet alleen de liefhebbers maar vooral de gespecialiseerde platenwinkels een beetje gek van en vanaf 1996 beperkte Namlook zich tot één release per veertien dagen. Nóg heel erg veel, al is de stroom de laatste vijf jaar opgedroogd tot één album per twee maanden.

Die enorme output gaven Namlook en zijn Fax label hun reputatie, die werd versterkt door een aantal briljante releases. Zijn samenwerking met de Noor Geir Jensen alias Biosphere onder de naam The Fires Of Ork wordt tien jaar na dato in kringen van ambient (techno) liefhebbers nog steeds met ontzag genoemd.

Een andere charme - of beperking, het is maar hoe je het bekijkt - van Fax waren de gelimiteerde oplages. De albums waren slechts beperkt leverbaar, vaak moeilijk te vinden en vormden dus brandstof voor een levendige cult onder trainspotters van het electronische luisterwerk. Daardoor konden knappe releases wel eens door de kieren tussen hype en actualiteit verdwijnen. Het Fires Of Ork album werd opgepikt door het ambient label van R&S, Apollo, maar deze twee samenwerkingen met Richie Hawtin kwamen terecht bij tweeduizend (oplage van beide albums, het plafond voor Fax) insiders en dat was het.

Inmiddels is Richie Hawtin nog steeds een van 's werelds belangrijkste aanjagers van electronische kwaliteitsmuziek en al doet Namlook het rustiger aan in vergelijking met tien jaar terug, hij is allerminst aan het rentenieren. Ook aan de muzikale kwaliteit van deze twee luisteralbums hoeft niet te worden getwijfeld, dus een heruitgave is alleszins gerechtvaardigd.

Van de twee heruitgegeven From Within albums is de laatste de beste. Het album, oorspronkelijk verschenen in oktober 1997, is een lange suite van relatief korte stukken die organisch in elkaar overvloeien tot een werkstuk van dik een uur. Het telt geen tracks maar segmenten en biedt zeer genietbare ambient techno die ook tien jaar na dato nog steeds prettig verrast. Dat From Within 3 de jaren negentig overstijgt komt door de fraaie melodieën, de beschaafde breakbeats en vooral door Namlook's losse en impressionistische manier van gitaarspelen. Conclusie: fraai album, nog steeds de moeite waard.

Iets minder enthousiast kunnen we zijn over deel 2, oorspronkelijk van september 1995, dat bestaat uit drie lange tracks zonder beats. Dit is typische jaren negentig ambient, wortelend in de krautrock en de 'kosmische musik' van de jaren zeventig - denk aan Klaus Schulze en Tangerine Dream. Zonder direct in platte cliche's te vervallen is de muziek op From Within 2 minder vrij of avontuurlijk dan op het derde deel, al kunnen liefhebbers van zweefmuziek (van Pink Floyd tot Ellen Allien in slaapstand) veel lol beleven aan het bijna veertig minuten durende Future Surfacing (What Lies Ahead). Wanneer na twintig minuten de drums eindelijk invallen, geeft dat een gevoel van 'lift off'.

Prima initiatief, deze heruitgaven, en wellicht wordt het tijd voor een gerichte scan van de enorme back catalogus van Fax, op zoek naar die fantastische maar ondergesneeuwde ambient meesterwerken van toen. Wij pleiten voor The Fires Of Ork, maar dat had je al begrepen. From Within 3: 4/5, From Within 2: 3/5