Roman Flügel - Happiness is Happening (Dial)

Happiness Is Happening. Als je de krant openslaat, zou je het niet echt zeggen. Maar Roman Flügel zal wel verliefd of boeddhist geworden zijn. Anders kom je niet met zo'n albumtitel. De veteraan uit Frankfurt is van dezelfde generatie als Sven Väth, maakt al dik twintig jaar dansmuziek en heeft een discografie zo groot als het telefoonboek van een gemiddeld Waddeneiland. 


In niets lijkt Flügels derde soloplaat (de tweede voor het Hamburgse Dial) op de gespierde en vaak nogal lompe dansmuziek die hij samen met Jörn Elling Wuttke als Alter Ego en Acid Jesus maakte. Happiness is Hapening is een zachtaardig, gebalanceerd elektronisch luisteralbum waarop veel te ontdekken valt. Een stuk toegankelijker ook dan de ongrijpbare voorganger Fatty Folders (2011). 

Dat Flügel opgroeide met de krautrock van Can en Neu! onderstreept hij in openingsnummer 'Connecting The Ghost', dat voornamelijk bestaat uit traag klotsende gitaarakkoorden waarmee iemand als Fennesz al jaren furore maakt. Daarna schakelt de Duitsers zijn machines in voor een rondje langs de muziekvelden van de vorige eeuw, langs de bands die hem ooit beïnvloed hebben. Sleutelnummer is 'Wilkie', dat met zijn tintelende arpeggio's, melancholieke melodie en nonchalante tamboerijn sterk doet denken aan de vroege synthesizerpop van The Eurythmics en Depeche Mode. 

Ook zijn er knikjes naar de robotfunk ten tijde van Man Parrish en Soulsonic Force, zoals in 'Tense Times' en het funky 'Parade' en trekt Flügel de zaken naar het heden op 'Occult Levitation'. Een glashelder, lichtvoetig technonummer dat zo op het laatste Efdemin-album had kunnen staan. 

Nooit verstikt Flügel zijn heldere melodieën in overdaad. Altijd is er ruimte zat tussen de vierkwarts op Happiness is Happening om de fantasie de vrije loop te laten. Dan komt die beloofde blijheid bijna als vanzelf.