Interview Alter Ego

Jörn Elling Wuttke en Roman Flügel vormen samen Alter Ego, dat met het album Transphormer en vooral de single Rocker voor opschudding heeft gezorgd binnen de electro en techno scene. Stevige beats met zware baslijnen en rauwe, analoge geluiden; een heerlijk recept voor zowel bunkeraars als fijnproevers, want een set van Alter Ego staat gelijk aan feest met de hoofdletter F. Dat de Duitsers ook nadenken over dingen die minder met feest te maken hebben werd al snel duidelijk tijdens het gesprek dat DJBroadcast voerde met Jörn Elling Wuttke...

Door Eric van den Bogaard

DJB: Jullie produceren onder vele alter ego's. Werken jullie gelijktijdig aan meerdere projecten of volgen die elkaar op?

"Op dit moment werken we slechts aan twee projecten: Alter Ego en Sensorama. Andere aliassen die we hebben gebruikt, zoals bijvoorbeeld Acid Jesus, Holy Garage, The Primitive Painter en Rebel Youth behoren tot het verleden. Met Sensorama - de eerste multimedia-machine uit de jaren zestig - doen we experimentele punkrock met voor de helft live instrumenten en de helft electronica. Alter Ego is puur electronisch."

DJB: Had je verwacht dat Rocker zo groot zou worden?

"Nee, dat hadden we nooit verwacht. Het origineel bestaat eigenlijk uit twee tracks: een zware punkrock track en een techno-track. Die twee hebben we als het ware gefuseerd en dat werd Rocker. We hebben laatst op het Detroit Electronic Music Festival zelfs een live versie van vijftien minuten uitgevoerd. Dat ging heel goed. Dat is het leuke van live optredens; je kunt dingen uitproberen. Soms gaat dat heel goed en de andere keer verkloten we het volkomen! We hebben een keer bij Time Warp meegemaakt dat een van de apparaten niet helemaal goed functioneerde, waardoor we een hele set zonder hihats moesten doen! Ik heb met mijn vingers staan knippen en in mijn handen geklapt om dat een beetje te compenseren, maar ideaal was het natuurlijk niet...Maakt niet uit, het gaat ons erom om gewoon plezier te hebben met ons publiek, hoewel we wel een beetje raar werden aangekeken. Ons enthousiasme werkte gelukkig erg aanstekelijk en het werd een erg leuk optreden."

DJB: Hoe verklaar je dat Rocker het ook in Nederland zo goed doet?

"De plaat doet het overal goed. In Frankrijk ontstaat steeds meer animo voor stevige techno en ook in Engeland is Rocker erg groot. In Amerika heeft de track ervoor gezorgd dat we daar vaste grond onder de voeten krijgen. Nederland heeft naar mijn mening altijd een hele gezonde scene gehad met mensen als Orlando Voorn en onze optredens zijn in Nederland altijd zeer succesvol, omdat de hardere stijlen binnen de dance het hier altijd goed hebben gedaan. Ik moet toegeven dat ik zelfs de vroege Rotterdam hardcore zeer kon waarderen. Ik was alleen niet zo gek van de kaalgeschoren koppen en de ideeën die sommige gabbers aanhingen. We treden dit jaar ook op bij het Lowlands Festival, dat me de eerste keer dat ik daar kwam al aangenaam verraste door de brede programmering die ook zeker openstaat voor stevige techno."