History Of Dance: Human Resource - Dominator (1991)

Weinig tracks maakten in de (na)zomer van 1991 zo'n geweldige deuk als dat snoeiharde nummer met dat smerige zaaggeluid uit de synthesizer en die volkomen over de top rap met de tekst 'I wanna kiss myself, I'm the one and only dominator'. Gabber bestond nog niet, maar Dominator van het Rotterdamse kwartet Human Resource preludeerde op de dingen die net achter de house horizon lagen te wachten. Het werd een forse hit in talloze Europese landen en Dominator liet ook de Verenigde Staten niet geheel onberoerd. In Engeland stond het nummer zelfs tweemaal (!) in de hitlijsten.

Door Alfred Bos

Guido Pernet is een van het oorspronkelijke viertal achter Human Resource. Tot voor kort hield hij de oude groepsnaam levend door met Maurice Steenbergen (Rotterdam Termination Source) in binnen- en buitenland op oldskool feesten te spelen. Na eind jaren negentig de muziekindustrie voor anderhalf jaar de rug toe te hebben gekeerd, is Pernet weer volop aan de slag. Zijn nieuwste productie komt 13 oktober wereldwijd uit: zijn dansvloermix van Rock With You (een nummer van Michael Jackson's debuutalbum Off The Wall), dat is gecovered door Dimitrie Siliakus onder de naam The Rockwells. Pernet: "Het aardige is dat de fanclub van Michael Jackson die cover ondersteunt. Ze gaan hem ook via hun website als legale download aanbieden." Binnenkort verschijnt er ook weer een nieuwe single van Human Resource, The Return Of The Source.

DJB: Was Dominator jullie eerste productie?

Guido Pernet: "De anderen hadden al een vaag projectje gedaan. Als Human Resource - met Johan Van Beek, Jasper Drexhage en Robert Mahu - was het onze eerste productie met zijn vieren. Of eigenlijk met zijn vijven, met [Amerikaanse] rapper Larenzo Nash erbij."

DJB: Staan de opnamen je nog helder voor de geest?

"Bepaalde dingen staan me nog heel helder voor de geest. Een slaapkamer van twee bij drie, met een schuin dak zodat je dus niet kon staan. In de hoek een stapel apparatuur, nogal slap spul als je het vergelijkt met de spullen die we nu hebben. Maar het was genoeg om mee te werken en met zijn viertjes op die kamer - dat was magisch. Daar gebeurde wat."

DJB: Jullie hadden door dat jullie iets bijzonders aan het maken waren?

"Ik nog niet. Toen we klaar waren, had ik vraagtekens bij de plaat. Maar Robert [Mahu] zei: Nou, het zou wel eens een zomerhitje kunnen worden. Mijn reactie was: Ja, natuurlijk! Dat was wishful thinking, wat mij betreft. Tot mijn grote verbazing gebeurde er iets meer dan een zomerhitje. Hij explodeerde en niet zo zuinig ook."

DJB: Heb je enig idee waarom de track zo aansloeg?

"Uiteindelijk wel. Ten eerste: het nummer klonk absoluut niet Nederlands. Door de rap van Larenzo klonk het Amerikaanser dan Amerikaans. Ten tweede: de tekst. Alle rappers kunnen zeggen wat ze willen, maar deze was de overtreffende trap van alles wat er op dat moment gedaan was. Daardoor was het ook een tekst die mensen mee konden blêren. Vrij simpel in het gehoor liggend, vrij goed te verstaan. Ik kom nog steeds mensen tegen die erachter zijn gekomen dat ik aan Human Resource heb meegewerkt en die vertellen me hun verhaal bij die plaat; hun reactie is vaak gebaseerd op die tekst."

"En dan het geluid: die zagende synth. Dat is ook een verhaal apart. Die zomer was Mentasm van Joey Beltram [onder de naam Second Phase] uitgekomen, dat was al hard. Als die er niet geweest was, hadden wij dat zaaggeluid ook niet gebruikt. Uit dat geluid sprak een bepaalde boosheid, dat geluid was harder dan wat er op dat moment gemaakt werd. Dat zijn volgens mij de drie sleutelelementen waardoor de track aansloeg."

DJB: Zie je het zelf als het beste nummer dat jullie ooit gemaakt hebben?

"O nee, absoluut niet. Dominator vangt een bepaalde tijdsgeest. Het zou nu nooit meer zo'n knaller kunnen worden. Hij was wat-ie was - dat was die tijd, het was allemaal nieuw toen. Als ik de originele versie nu terughoor, denk ik: Wat is dit nou? Dat heb ik ook bij andere platen uit die tijd. Ze passen bij de geest van toen, maar zouden nu nooit meer zo aanslaan."

DJB: Zie je Dominator als voorloper van wat later gabber is gaan heten?

"Op een bepaalde manier zeker wel. Vooral door de geluiden die we gebruikt hebben: die zaag synth is een van de meest gekopieerde geluiden uit de gabber en hardcore. Dominator heeft zeker zijn steentje bijgedragen."

DJB: Wat betekent het nummer voor jou persoonlijk? Is het een mijlpaal in je carrière of is het een molensteen om je nek? Heeft-ie je geholpen of heeft-ie je gehinderd?

"Dat is een combi geweest. Dominator is een internationale hit geworden. We hebben er twee keer mee in de Engelse Top 40 gestaan; in België nummer 3; in Nederland nummer 9; overal heeft dat ding gescoord, iedereen kent hem. Dat opent deuren. Aan de andere kant: op het moment dat je verdergaat word je daar op afgerekend. En op een gegeven moment ga je je eigen weg zoeken en is het geen molensteen meer. Dan krijg je reacties van: O, was jij die gozer die dat nummer heeft gemaakt, wat leuk! Dan komen de verhalen los. En dat opent ook weer deuren. Het heeft wel de basis gevormd voor mijn verdere carrière."

DJB: Ben je er achteraf trots op?

"Trots is een groot woord. Op het moment dat het los gaat is het zo'n chaos! Ik werkte als verwarmingsmonteur en kwam bij de mensen thuis om ze weer warm water en een warme woning te geven. Je loopt door de huiskamer en je hoort je eigen plaat op de radio. Vervolgens krijg je een telefoontje dat er morgenochtend een privé-jet klaarstaat omdat er in Engeland TV opnames gedaan moeten worden. Je leeft in zo'n rare roes dat je pas achteraf beseft wat er gebeurd is."

"Trots is, denk ik, niet het woord. Ik ben blij dat het gebeurd is. Het heeft mij de kans gegeven om te doen waarvan ik altijd gedroomd heb. Dat is weliswaar op een andere manier uitgekomen dan ik hoopte, maar toch. Als kleine jongen was ik metal fan, ik wilde een album opnemen en ik wilde naar Los Angeles en San Francisco om op te treden. Dat is allemaal uitgekomen. En veel meer."

DJB: En dat allemaal met zo'n simpel plaatje...

"En dat allemaal met zo'n simpel plaatje dat eigenlijk in drie uurtjes is neergezet. Ze zeggen altijd dat de grootste hits worden gemaakt in een paar uurtjes. En dat is dus waar."

DJB: Het is ondertussen alweer vijftien jaar geleden. Als je Dominator hoort met de oren van nu, klinkt-ie dan gedateerd?

"Dat klonk-ie al heel snel. Dat ligt aan de kwaliteit van de productie, het geluid. We hadden nauwelijks spullen. We waren net begonnen. Van mixen had ik nog nooit gehoord. Nu pas durf ik te zeggen dat ik in de mix een helderheid kan realiseren die toen ver buiten ons bereik lag. Maar ja, dat is vijftien jaar groei."

act: Human Resource
producers: Guido Pernet, Johan Van Beek, Jasper Drexhage, Robert Mahu
track: Dominator
label: IMC
genre: hardcore
jaar van release: 1991

Dominator van Human Resource is te vinden op History Of Dance 3: The Oldschool Edition