DJB Signaleert Weval

In DJB Signaleert tipt de redactie een band, dj, producer, platenlabel of zelfs een blog of genre waarvan wij denken dat het weleens iets kan gaan worden. Dit doen we middels een vast format en waar mogelijk inclusief audio. Deze week zijn het Harm Coolen en Merijn Scholte Albers alias Weval. Op Pitch festival spelen de twee binnenkort hun eerste live-show. Ooit.  

Wie, wat, waar?
Harm (1986) en Merijn (1989) dus, twee broekies die hun geld verdienen in de filmwereld. Naast hun liefde voor het witte doek maken ze samen als Weval prachtige elektronica. 

Waarom is dit interessant?
Weval heeft een frisse kijk op elektronische muziek. Wij zijn fan, maar luister en oordeel hieronder vooral zelf.

Klinkt als?
Filmische elektronica. Beats. Minimaal. Ambient. Vocalen. Experimenteel.

Hoe bereid je je voor op je allereerste live-optreden ooit?
Merijn: De afgelopen weken zijn we vooral bezig geweest met het remixen van onze eigen nummers. Luister maar naar ‘Out Of The Game’ bijvoorbeeld, een plaat die op onze eerste EP staat. Het lijkt alsof er een bandje speelt, maar uiteindelijk zijn we gewoon twee gasten met een laptop. We hebben onszelf de vraag gesteld: ‘wat vinden wij tof wanneer we als publiek naar een live-optreden staan te kijken?’ Het antwoord was dat we vinden dat het dansbaar moet zijn.

Jullie maken nog niet zo lang muziek samen. Hebben jullie überhaupt genoeg materiaal liggen om een hele live-set mee te kunnen vullen?
Harm: We dachten eerst van niet. Daarom hebben we geprobeerd om nieuwe nummers in de set te stoppen, maar nadat we er achter kwamen dat er nog veel rek zat in de nummers van Half Age EP, besloten we die verder uit te bouwen.

Kunnen jullie wat over jullie achtergrond vertellen?
Harm: We werken allebei in de filmwereld en moesten samen een keer een videoclip maken. Ik deed de regie en Merijn assisteerde daarbij. Daar ontstond het contact en al snel ging het over muziek.

Op welke manier vullen jullie elkaar muzikaal gezien aan?
Merijn: Harm blijft altijd kalm, ik niet. [Lacht] Ik probeer nu bijvoorbeeld Ableton steeds beter onder de knie te krijgen, maar daar heb ik eigenlijk geen geduld voor.

Harm: Produceren gaat vaak om kleine details. Het geluid van een snare bijvoorbeeld. Wanneer maak je dat iets hoger of juist lager? Waar plaats je het in de mix? Over dat soort dingen kan je sparren als met z’n tweeën bent. Die snare kan wel lekker klinken, maar past hij wel in het concept van deze track? Over dat soort dingen heb je het. De rolverdeling is heel natuurlijk. We doen eigenlijk maar wat, en op de een of andere manier werkt het.

"Uiteindelijk zijn we gewoon
twee gasten met een laptop"

Maar er was dus blijkbaar ook een muzikale klik?
Merijn: Ik kom meer uit de triphop, Harm uit de house maar ook jazz. Ergens in het midden van die genres is er iets ontstaan.

Harm: We zijn gewoon muziek gaan maken. Als je elkaar niet goed kent kan je ook niet teveel van elkaar verwachten. Het was gewoon tof om te doen, en we hadden wel vaak het gevoel dat we iets aan maken waren dat best oke klonk.

Wat zit er buiten Pitch nog aan te komen binnenkort?
Harm: We willen aan een nieuwe EP gaan werken en hebben nog een paar mooie dj-boekingen staan en een liveshow op Into The Woods.

Weval staat op zaterdag 6 juli op het Pitch festival. De volledige timetable vind je hier.