DVD documentaire Kamer 306: Kraamkamer van de electronica

Kamer 306 is een documentaire van 70 minuten over de 'Nederlandse Elektronische Muziek uit het Philips Natuurkundig Laboratorium 1956-1960', zoals de ondertitel van de DVD luidt. Kamer 306 vertelt het fascinerende verhaal over de geboorte van de electronische popmuziek, die eind jaren vijftig in Eindhoven door een groep van wetenschappers, technici, componisten en creatievelingen gestalte werd gegeven. Zonder dat ze het wisten, schreven ze geschiedenis.

De documentaire is gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Henk Lamers and Jeanne de Bont, die beiden op de afdeling Design van Philips werkzaam zijn geweest. Ze kwamen op het idee van Kamer 306 naar aanleiding van de in 2004 verschenen 4CD box Popular Electronics, een uitgave van het Basta label waarop de muziek van ondermeer Dick Raaijmakers en Tom Dissevelt uit het Natlab van Philips is te horen. Die release heeft de belangstelling - ook internationaal - voor dit vergeten maar cruciale stukje cultuurgeschiedenis flink aangewakkerd en Kamer 306 is daarvan mede het resultaat.

Centraal in Kamer 306 staan Dick Raaijmakers en Kees Tazelaar. Raaijmakers - die was opgeleid aan het conservatorium en bij Philips werkte als laborant - componeerde in oktober 1957 het nummer Song To The Second Moon, het allereerste electronische popnummer ooit. Tazelaar is zelf componist en de man die de Basta box Popular Electronics heeft verzorgd. Ook was hij betrokken bij het eerbetoon aan Dick Raaijmakers tijdens de eerste editie van het STRP festival, vorig jaar maart op het Strijp terrein in Eindhoven.

De documentaire bevat historische beelden uit het Natlab en laat naast Raaijmakers en Tazelaar een aantal betrokkenen aan het woord die het indertijd zelf hebben meegemaakt. Wat opvalt is dat Philips' Natlab tussen 1956 en 1960 een absolute pioniersrol heeft vervuld - nergens ter wereld was men zo ver met electronische muziek.

Na de Tweede Wereldoorlog begon electronica een steeds grotere rol te spelen in de formele klassieke muziek, maar de muziek was abstract, ontoegankelijk en elitair geworden. Een bedrijf als Philips vond het bij zijn maatschappelijke taak passen om te proberen die electronische muziek dichter naar 'de gewone man' te brengen.

En Philips was ideaal gepositioneerd. Ze beschikten over de kennis en de technici om allerhande nieuwe en exotische apparatuur (geluidsbronnen) te ontwerpen. Bovendien had Philips tijdens de Tweede Wereldoorlog een geluidsdrager voor die rare nieuwe 'muziek' uitgevonden - de spoelenrecorder. En in het Natlab, gevestigd in Kamer 306 op het Strijp terrein, het hoofdkantoor van Philips te Eindhoven, konden de technici in alle vrijheid en naar hartelust experimenteren. Met een nieuw muzikaal universum als resultaat.

Naast interviews met direct betrokkenen laat de documentaire ook prachtig archiefmateriaal zien en is er uiteraard ook electronische muziek uit het Natlab te horen. Lamers en De Bont, en hun bedrijf Loftmatic, hebben ruim een jaar besteed aan de productie van Kamer 306 en het resultaat, de DVD documentaire, is via het onderstaande emailadres voor € 15 (inclusief portokosten) te bestellen. Kamer 306 is Nederlands gesproken en heeft Engelse ondertitels. Via onderstaande link kun je kijken naar een voorproefje.