PITCH: nieuw festival in het Westerpark

Op negen en tien juli zullen de klanken van een nieuw festival klinken in Cultuurpark Westergasfabriek, zoals het terrein waar je de Gashouder, Westerliefde en het Westergasterras vindt officieel heet. Daar vindt dan namelijk PITCH plaats, een nieuw festival dat de liefdesbaby is van de dance programmering op Lowlands en 5 Days Off.

Door Michael Oudman
Foto: Dorian Concept

Dat uit zich in een muziekprogrammering om je vingers bij af te likken. Verspreid over 3 podia – zowel binnen als buiten – zullen ruim veertig namen op treden. Onder andere Dorian Concept, Apparat Band, Dâm Funk, The Gaslamp Killer en Junior Boys zullen acte de presence geven op het festival dat ruimte biedt voor een man of 3500. DJBroadcast belde met Maurice Spijker, één van de programmeurs van het kersverse festival. “De grootste leidraad voor de programmering is het succes van dance op Lowlands en 5 Days Off geweest. Je ziet dat er op dat soort festivals veel interesse is voor bepaalde acts en namen, terwijl je die acts vervolgens nauwelijks op festivals terug ziet. Dat is voor ons de reden geweest om iets leuks neer te zetten, waar aandacht is voor de crossover tussen dance, nieuwe electronica, jazz, pop, nu soul en hiphop.”

Wat opvalt wanneer je een snelle blik werpt op de onderstaande namen is dat het allemaal acts zijn die live optreden. “Dat is juist één van de speerpunten geweeest” vertelt Spijker. “De live beleving is erg belangrijk voor ons. In totaal is ongeveer 70 procent van de line-up een live act. En dan niet alleen maar als een act met een laptop, maar het zijn acts die compleet met band komen. Zoals Apparat, die doet wel eens een laptop set, maar neemt nu een band mee. En Bugge Wesseltoft en Henrik Schwarz gaan ook helemaal live. Het zijn ook stuk voor stuk mensen die al jaren bezig zijn met hun live optredens.”

Nieuwsgierig vraag ik of er nog meer is wat we kunnen verwachten naast de drie muzikale podia. “Er komen nog meer dingen, maar ik kan nog niet precies vertellen wat. We zijn nog druk bezig met de invulling.” Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat PITCH met de namen die op dit moment zijn bevestigd een behoorlijk avontuurlijk festival neerzet. Er zijn maar weinig festivals die zo een grote hoeveelheid nieuwe namen durven te boeken. Daar komen dan ook nog eens fijne openingstijden bij. Op de negende zal het terrein geopend zijn tussen 13:00 uur en 05:00 uur. Op de zondag is het open tussen 13:00 en 23:00 uur.

Pitch vindt op 9 en 10 juli plaats in het Amsterdamse Cultuurpark Westergasfabriek. Kaarten kosten €32,50 voor de zaterdag en €27,50 voor de zondag. Een passepartout koop je voor €50,-. Alle prijzen zijn exclusief servicekosten. De voorverkoop start op 8 april, om 10 uur. www.pitchfestival.nl

 

De line-up tot nu toe:

Zaterdag 9 juli
Crystal Fighters
Bugge Wesseltoft & Henrik Schwarz duo
The Gaslamp Killer
Chromeo
Buraka Som Sistema
Apparat Band
Junior Boys
Jungle by Night
Joker
Floating Points
Dâm Funk
Palmbomen

Zondag 10 juli
Flying Lotus
The Gaslamp Killer
Hudson Mohawke
Mount Kimbie
Tom Trago
Dorian Concept
Jamie Woon