Nieuwe muziek van o.a. Todd Terje, Grimes en Nuno Dos Santos

De afgelopen week zijn er behoorlijk wat nieuwe nummers opgedoken die de oren weten te beroeren. Todd Terje, Grimes, WhoMadeWho (foto) en Nuno Dos Santos kwamen allemaal met nieuwe materiaal.

Van kitscherige disco tot diepe funk en latin jazz, de Noorse producer Todd Terje heeft achter behoorlijk wat genres al een vinkje staan. Op zijn nieuwe e.p. It’s the Arps gaat hij weer iets nieuws proberen. Alle tracks zijn geproduceerd met de analoge synthesizer ARP 2600. De e.p. komt op 16 januari uit bij zijn eigen nieuwe label Olsen en de eerste track ‘Swing Star Pt 1’ is al te beluisteren. Het nummer heeft weer een hoog discogehalte (wat is dat toch met het Noorden?) en is een combinatie van dikke grooves, malle effectjes en een flinke dosis dub. 

De nieuwe single ‘Genesis’ van de Canadese Grimes is op het eerste gehoor best wel braafjes en op het tweede gehoor gewoonweg saai. Maar luister er nog een paar keer naar en je gaat de kinderlijke stem van Claire Boucher waarderen. En het moet gezegd worden: de combinatie van afhaalchineesmuziek met soundscapes en een pulserende bas verdient een originaliteitsprijs. Haar nieuwe album heet Oblivion en verschijnt 21 februari op 4AD.

WhoMadeWho gaat het de komende tijd iets lichter aanpakken. Hun nieuwe album Brighter verschijnt nog binnen twaalf maanden na de vorige. Logisch ook, want ze namen de liedjes tijdens dezelfde sessie op. Beetje lullig dat ze ons nu twee keer laten betalen maar blijkbaar hebben ze het geld hard nodig want een studio konden ze waarschijnlijk niet betalen aangezien de albums in een hotel zijn opgenomen. En niet eens eentje met roomservice, nee het hotel stond leeg en werd verbouwd. Maar goed, nieuwe single ‘Inside World’ is reden genoeg om in de buidel te tasten. Het is een uptempo discostamper waar zanger Jeppe Kjellberg vocaal weer lekker op uithaalt. Brighter verschijnt op 27 februari en WhoMadeWho staat in maart op 5 Days Off.

Ook Utrechts trots Nuno Dos Santos komt naar 5 Days Off. Hij laat daar werk horen van zijn nieuwe e.p. die in februari bij Trouw uitkomt. De eerste liefdesbaby van het label en de producer staat inmiddels online en heet ‘Hamming’. Het nummer is nog niet gemastered maar het klinkt nu al erg goed. De warme synths en lome beat zorgen voor een sfeervolle productie.