Dance naar de marge in Grote Prijs van Nederland

Een samenvoeging van de categorieën dance/producers en rock/alternative leidt dit jaar tot de nieuwe categorie 'bands'. Hiervoor werden vorige week 35 kwartfinalisten bekend gemaakt. Voor standaard laptop-acts is geen plek meer, plaats voor live dance-acts nog wel. 

Volgens Ramon Govaars van de Grote Prijs van Nederland waren er dit jaar nog maar zo’n tien à vijftien dance-aanmeldingen, waar er in voorgaande jaren zo’n honderd waren voor de categorie dance/producers. ‘Vooral de individuele producers met laptop zijn weggevallen.’

De reden voor deze omslag is de nieuwe nadruk op het live-aspect van de artiesten. Eerder gaf de organisatie al aan niet meer op zoek te zijn naar artiesten die alleen optreden met een laptop. ‘Zoiets als Applescal of Pitto doen we eigenlijk niet meer aan. Dat waren geweldige artiesten, maar niet diegene die we met deze competitie zoeken.’

‘De Grote Prijs is spektakel op het podium,' aldus Govaars. 'Zweet.’

Niettemin zitten er tussen de genomineerde acts wel enkele kanshebbers die aan dance relateren. Voorbeelden hiervan zijn Elektra (foto) en Wolf Grey. Laatstgenoemde is een duo uit Utrecht met een combinatie van hardcore-punk, donkere elektronica en dubstep. 

Elektra heeft een heel ander, zachter geluid. Ook zij combineert elektronische muziek met vocalen.

Data, locaties en line-up voor de halve finales worden dinsdag 17 april op de website van de Grote Prijs bekend gemaakt. Diezelfde dag begint eveneens de kaartverkoop en wordt de publieksstemming geopend voor een plek in de halve finales.