DJB Audiopicks

Een heel lang en heftig weekend staat je te wachten. Koud uit de start schieten kan echter gevaarlijk zijn! Warm je daarom vast op met Jonwayne, Rolando, The Avalanches, Bok Bok (foto), Howse, Lone, Andrew Weatherall en Terry Farley.

De eerste mix van deze week komt uit Zuid-Californië. Voor de podcastserie van het Amerikaanse Xlr8r maakte Jonwayne een spectaculaire, 42-minuten durende mix. De tot Low End Theory en Stones Throw behorende producer mixt avantgarde jazz, ambient en andere obscure rariteiten met hiphop en beats. Zo begint de mix met Sun Ra, om over te lopen in Tim Hecker, waarna niet veel later The Notorious B.I.G., Quasimoto en Busta Rhymes voorbij komen zetten. Interessant materiaal dus! We kijken dan ook uit naar het album dat later dit jaar zal verschijnen. In maart gaf Jonwayne trouwens ook al een mixtape weg voor gratis, deze kun je hier downloaden.

Nog meer hiphop, maar nu uit een hoek waar je het minder snel verwacht. De Detroitse technogrootheid Rolando gooide afgelopen weekend een hiphopmix op zijn SoundCloud. De al jaren in Schotland woonachtige producer, die beroemd werd met zijn UR-klassieker ‘Jaguar’, rijgt dertien producties van o.a. Cypress Hill, A Tribe Called Quest, Eric B. & Rakim en de Beastie Boys featuring Q-Tip aaneen. Old-schoolwerk, en dat is niet vreemd, want voordat hij in de ban geraakte van Jeff Mills’ techno, was Rolando al hiphop- en electro-dj. Tunnelvisie of een gebrek aan veelzijdigheid kun je hem sowieso niet verwijten, vorig jaar vertelde hij aan Resident Advisor dat hij, zonder het te beseffen, aan het experimenteren was met UK-funky.

De meest opvallende mix van deze week is – misschien, waarschijnljk – van de Australische groep The Avalanches. In 2000 brachten ze het bewierookte leftfield sample-album Since I Left You uit. Een langspeler waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht en door Pitchfork op nummer tien werd gezet van een lijst met de beste albums van het voorbije decennium. Maar sindsdien is het stil. Om de zoveel tijd duiken er geruchten op dat er een nieuw album aankomt, maar tot nu toe is niets bevestigd. Gelukkig zijn er wel een paar goede leads, en zijn de geluiden dat Ariel Pink met de band samenwerkt bemoedigend. Afgelopen week postte de band op Twitter deze link middels een tweet: ‘may or may not be mixtape by ♥ ∆v∆L∆NCH∑≤ ♥.’ De een uur durende mix heet Sleepy Bedtime Mix for Young Ones en bevat tracks van o.a. Astrud Gilberto, The Free Design, The Beach Boys en Robert Wyatt, naast stukken voorleesverhalen.

Schermafbeelding_2012-04-25_om_15.45.32.png
BBC Radio 6 trommelde de Londense oudgedienden Andrew Weatherall en Terry Farley (foto boven) op. Samen richtten ze begin jaren negentig het fanzine Boy’s Own op, dat in eerste periode van de Britse acid-house-epidemie tot een belangrijk platform uitgroeide. Later –Weatherall had het blad inmiddels verlaten– kwam hier het platenlabel Junior Boys Own uit voort, waar Underworld, The Chemical Brothers en X-Press 2 diverse anthems op uitbrachten. De 6 Mix is een mooie aanvulling op de Masterpiece-compilatie van die Weatherall binnenkort uitbrengt. Op deze drie cd’s tellende mix laat hij een hoop kanten van zijn dj-meesterschap gelden, maar komt zijn vroege funk/Northern soul/disco-roots minder aan bod. Voor de BBC dook hij in de collectie van Terry Farley. In de show komen tracks van o.a. Aleem, Womack & Womack, People’s Choice en Al Wilson langs.

Onlangs kon hij nog worden verwelkomt tijdens een Red Bull Music Academy Session in het Amsterdamse Toko MC Theater. Bok Bok vertelde er samen met L-Vis 1990 uitgebreid over hun Night Slugs-label en later in de nacht verzorgden ze samen nog een dj-set. Drukke baasjes, dat is wel duidelijk. En nu is er ook een nieuw project in de vorm van een eigen podcastserie voor het label. Bok Bok trapt de serie zelf af met een 27 tracks tellende mix waar o.a. Levon Vincent, Cooly G, Girl Unit, Sound Stream, Jam City, Anthony Shake Shakir en Youngstar in voorbij komen.

 Fascinerend is de mix die Howse onlangs voor het Spaanse radiostation Concepto maakte. Gelukkig heeft hij ‘m mix op SoundCloud gezet, want we zappen niet dagelijks door de Zuid-Europese ether. Wie denkt dat mixen lineair moeten zijn, zou deze eens moeten checken. Waar de eerste tracks van Claro Intelecto en Omar S nog redelijk conventioneel zijn, krijg je daarna ambient, die overloopt in een drum-‘n-basstrack, waarna een house-track volgt die direct daarna in een wazige beatstrack overgaat. Absurd, maar wat wil je, Howse is het nieuwe paradepaartje van het Tri Angle-label, de stal waar ook interessante acts al oOoOO, Clams Casino, Vessel en How To Dress Well bij horen. Op 28 mei verschijnt Howse’ nieuwe Lay Hollow EP.

We sluiten de week af met Lone. Het is een voorproefje van wat over anderhalve week gaat komen. Want als jij net hersteld bent van Koninginneweekend, brengt Matt Cutler zijn nieuwe album Galaxy Garden uit op het R&S-label. 6 mei hebben we dus sowieso opnieuw een feestje.