Nobody Beats The Drum: tourverslag en 20 nieuwe Amerikaanse shows

Oké, ik weet niet hoe lekker jij gaat, maar Nobody Beats The Drum begint komend weekend aan zijn tweede Noord-Amerikaanse tournee van het jaar. En dan heb we het niet over een handjevol kleine clubshows. Lees en bekijk hier het verslag van de eerste trip. ‘Of we al gejetskied hebben.’ 

Sjam Sjamsoedin, Jori Collignon, Rogier van der Zwaag spelen de komende maanden liefst twintig shows in de VS en Canada, nu ook met een speciaal nagebouwde 333” TeleNovem Automaton. Hoe het ze afgelopen maart verging, zie je in het filmpje, met daaronder NBTD’s eigen dagboekherinneringen.

Austin
Sjam: Oké, wat de fak. We zijn er. Amerika. Het lijkt dan toch echt te gaan gebeuren. We hebben een tour van een maand hier. Onverwacht aansluitend op onze jaarlijkse vakantie, waarin Jori in Brazilië carnaval vierde, Rogier ander werk deed en ik in Mexico en Guatemala rond hing, staan we ineens met zijn vieren, inclusief manager Cedric, in Austin, Texas. We worden van de Greyhound gehaald door Lynzy, een rock-&-roll bikerchick waar we via via mee in contact zijn gekomen, maar die we hiervoor niet kenden. We mogen haar auto elke dag gebruiken en ze kookt voor ons. We krijgen sleutels van haar huis en slapen tien dagen bij haar op de bank en op matjes op de vloer. We spelen ongeveer om de dag op uiteenlopende plekken met enthousiaste mensen voor ons neus. We hangen uren in een fantastische synthesizerwinkel waar zowel Jori als ik met een synth onder de arm uit lopen.

Lynzy neemt ons mee naar barren met alleen maar baarden en cowboyhoeden. We lopen nog even tegen een Nederlandse delegatie aan, zien een paar leuke optredens, worden starnakel dronken en pappen aan met wildvreemden. Eén daarvan spreekt mij een dag later in dezelfde tent aan. Ik herken hem niet. Hij zegt: Je weet nog wel wie ik ben toch? Ik reik in mijn broekzak, haal er een visitekaartje uit, lees de naam van het kaartje op en zie een glimlach op zijn gezicht ontstaan. Hij vertelt me dat een vriend van hem een huis heeft in Fort Lauderdale, vlakbij Miami, waar we later op onze tour wel kunnen verblijven als we een dj-setje doen bij zijn poolparty.

Schermafbeelding_2012-05-07_om_14.43.58.png
Miami
Sjam: Als we aankomen in Fort Lauderdale is het midden in de nacht. Ik lig achterin te slapen. We hebben drie dagen gereisd, ontbeten in New Orleans en de staten Louisiana, Mississippi en Alabama voorbij zien gaan. We hebben een deurcode gekregen van het huis, want er is niemand. Als we binnenkomen, zijn we behoorlijk onder de indruk van de ruimte, de flatscreen, de antieke Ford Bronco, de lekkere bedden, de eigen badkamers en de gevulde koelkast. Pas na een glas whiskey komen we erachter dat er een tuin is. We gaan naar buiten, zien een zwembad en iets verder de Atlantische Oceaan. En niet te vergeten twee jetski’s. Jori springt meteen in het zwembad, de rest doet een klein dansje.

De volgende dag spreken we de eigenaar van het huis die, net als de jongen die we in Austin hebben ontmoet, helaas niet kan komen. Of we al gejetskied hebben. Of we al in de Bronco gereden hebben. We blijven vijf dagen in het huis, zien shows van Boys Noize, Busy P en Brodinski, doen zelf drie shows waarvan één op Ultra, raggen rond op jetski's en rijden in een belachelijk vette auto met zonsondergang tussen de palmbomen naar de supermarkt. Ook hebben we voor het eerst ons hele US-team bij elkaar. Onze managers Adam & Alex, en onze boeker Ben die net naar het grootste bookingsgency ter wereld, AM Only, is verhuisd en ons als enige van zijn vorige roster heeft meegenomen. Happy times.

Schermafbeelding_2012-05-07_om_14.40.12.png
Philadelphia
Jori: Deze toer is naast supervet, ook zeker opzicht ook een voorbereiding op de volgende toer. Als we terugkomen in mei gaan we pas echt uitpakken. In Philadelphia heeft ene dude namelijk onze in Nederland welbekende 333" TeleNovem Automaton nagebouwd. (Voor wie de 333” TeleNovem Automaton toch minder welbekend is: een stalen, wacht! in de US-versie: aluminium!, podiumvullende installatie van negen schermen waar Rogier lekker op kan beamen). We lopen door een grote loods vol oude filmprops en Burning Man-voertuigen en plots staat daar een exacte kopie van de grootste live-setup die we ooit hebben meegesjouwd. Te vet. Met Sjams tetriskwaliteiten en stug doorzettingsvermogen (wat een zegen om te zijn opgegroeid in de jaren tachtig!) passen we het hele onding in de Chevy Suburban en even later dragen we hem balk voor balk (God bless aluminium!) de trap omhoog in het appartement van Adam, notre manageur.

Schermafbeelding_2012-05-07_om_14.45.22.png
New York
Jori: We hebben te lang in de auto gezeten.We zijn gehypnotiseerd door de witte strepen en zien een beetje pips van ontbijt, lunch en diner bij Waffle House. Maar we zijn in New Yorken er is geen tekort aan feestjes. We spelen een dj-set in een een of ander hotel en dat gaat prima want een meisje schenkt de hele tijd cocktails voor ons in. Daarna loopt het een beetje uit de hand, maar dat verhaal moet je nog maar eens vragen als je een van ons tegenkomt. Of als je Jan-Willem van ADE tegenkomt.

De volgende dag zitten we met een gruwelijke kater op de bank bij MTV News op Time Square. Ik vind een kater best een goede state of mind om interviews op te doen. We weten op bijna alle vragen het goede antwoord. Toen at ik een hot dog. Die was echt heel groot. Rogier had iets met vegetarische groente. Nou ja, moet kunnen. Het is belangrijk, als je met z'n allen zo lang zo dicht op elkaar zit, dat je elkaar een beetje de ruimte geeft. De grote eindklapper van de toer was een show met Vitalic en Riton in Webster Hall. Een dik slotakkoord op een (mag ie weer?) epische trip. Ik hoorde later van mijn zusje dat een vriend van haar uit Utrecht door New Yorkse vrienden was meegenomen voor een echte New Yorkse avond uit. En toen stonden wij in eens voor zijn neus. Ha ha.

NBTD's nieuwe tourdata:

Mei
12, Theatre of Living Arts, Philadelphia
17, The Hangout Festival, Gulf Shores
22, Cinespace, Los Angeles
23, Vessel, San Francisco
25, Celebrities, Vancouver
26, Sasquatch Music Festival, Quincy
29, Belly Up, Aspen 

Juni
1+2, Wakarusa Music Festival, Ozark
15, Majestic Theatre, Madison
16, Spring Awakening Festival, Chicago
21, U Street Music Hall, Washington
23, The Governors Ball Music Festival, New York
23, Brooklyn Bowl, New York
30, Electric Forest Festival, Rothbury 

Juli
1, Electric Forest Festival, Rothbury
4, Wrong Bar, Toronto
5, Festival International de Jazz de Montréal, Montréal
11, Quebec City Summer Festival, Quebec
13, Camp Bisco, Albany