DJB Audiopicks

Genoeg vrije tijd deze week met een extra vrije donderdag. Alhoewel vrij... Check hier een selecte verse mixen die de rit naar de schoonfamilie verzachten. O.a. Vakula, Aardvarck, Elijah & Skilliam, Vladislav Delay, The Legendary 1979 Orchestra en Tessela komen voorbij.

De meest opvallendste mix van de week is die van Mike Kivits alias Aardvarck (foto). Zonder al te veel poeha kwam een mix van de op Bali verblijvende Bosschenaar op de SoundCloud-pagina van Skudge Records. Of Document-1 Mix de eerste is in een nieuwe serie van de Zweedse techno-kenners of dat het gaat om een one-off moet nog blijken. Aarvarck staat bekend om dj-sets met het simpele softwareprogramma Winamp, het zou best kunnen dat zijn opnamesoftware het gewoon onder deze naam naar mp3 exporteert. Allemaal bijzaak natuurlijk, want de mix is geweldig. We hebben het niet over dubstep à la Bloom of het meer op soundscapes gedreven repertoire dat hij vorig jaar als Anti Concept uitbracht, maar een ouderwetse house-set.

Geurkaarsjes aan en gaan! Tip van de week: zet deze show op je iPod en hij komt geheid een keer van pas. Je hoeft ons naderhand niet te bedanken, maar een geboortekaartje zouden we wel waarderen. DJ’s Elijah & Skilliam, befaamd om hun vrij agressieve grime-sets, stonden afgelopen weekend op het feest No School Rules in de Amsterdamse Bitterzoet. Maar opgelet: de show die ze laatst voor Rinse FM opnamen is gladder dan glad. Keith Sweat, Montell Jordan, Destiny’s Child, K-Ci & Jojo en Aaliyah komen voorbij; zeg maar het repertoire waar de generatie van onder de vijfentwintig nog onschuldig op heeft staan schuifelen, en de generatie daarna veelvuldig minder onschuldige aciviteiten bij heeft verricht.

Om geen ruzie te krijgen met de puristen alhier, een set die Vladislav Delay onlangs in Amsterdam speelde. De Finse veteraan presenteert binnenkort een nieuw album getiteld Kuopio. Een soloproject wel te verstaan, Sasu Ripatti staat immers bekend om samenwerkingsverbanden zoals met Moritz von Oswald Trio en Ryuichi Sakamoto, of onder andere aliassen als Luomo. Onlangs stond hij tijdens het vijfjarig bestaan van Viral Radio in het Bimhuis in Amsterdam. Het optreden bestaat vrijwel volledig uit nieuwe, nog niet verschenen tracks.

Bij de naam The Legendary 1979 Orchestra denk je eerder aan een lang geleden opgegeven afrobeatband wier muziek alleen te vinden is op rommelmarkten in Lagos en omstreken. Maar niets van dit alles, het betreft een alias van Andrei Idu, geboren en getogen in Boekarest. Dat is toch net iets minder exotisch, zeker als blijkt dat hij momenteel in Utrecht woont. Zijn eenmans Orchestra is begonnen met een vinylverslaving aan jazz, funk, soul, disco en house-platen. Het afgelopen jaar heeft Idu behoorlijk wat toffe gigs binnengeharkt, zo stond hij afgelopen weekend nog op Symphonica Elektronica. Deze week verscheen een mix ter promotie van de compilatie Retrospective All Starrs Vol. 1, waarvoor hij de track  ‘On & On & On’ leverde. Het is momenteel nota bene de best verkopende disco-release op Juno Download. In de mix komen tracks langs van o.a. Black Magic Disco, Manolo, FCL, NY Stomp en Gerry Read.

Binnenkort verschijnt bij het Amsterdamse label Audio Culture de release Now I’ve Lost My Number 4, een samenwerking tussen Hackman en Tessela. (inclusief remix van Presk). Tessela heeft ook een podcast voor Juno Plus. De jonge producer uit Bristol geldt als één van de meest getalenteerde artiesten uit de neohouse. Iets dat niet onopgemerkt is gebleven, zo bracht hij al tracks uit op gerespecteerde labels als All City, Punch Drunk en 2nd Drop. In zijn podcast zitten tracks van o.a. Redshape, Gesloten Circel, Andy Stott, Dexter, D’Marc Cantu en Skudge.

In zijn mix voor Resident Advisor heeft Vakula duidelijk meer tijd gestoken dan in het bijgaande interview. De vragen zijn geregeld langer dan de antwoorden. Bespaar jezelf de moeite en scroll daarom meteen door naar de downloadknop. De mix is namelijk zeer fraai en bestaat volledig uit eigen materiaal en remixen die nog moeten verschijnen. De Oekraïner (die in het verleden deze mix maakte voor DJBroadcast) bracht de afgelopen jaren producties uit op labels als Shevchenko, Firecraker, Unthank en Quintessentials en ligt momenteel met een release op het Amsterdamse Dekmantel in de schappen. Op die nieuwe e.p. heet hij trouwens geen Vakula, maar hij luistert naar de naam Vedomir.

Slotstuk van de week is een mix die Dexter maakte voor de website van Dazed & Confused. De producer achter verscheidende hit-producties op Clone en zijn eigen Klakson-label, fabriceerde deze mix voor de speciale Clone-avond die afgelopen weekend plaats vond in Londen. Een avond waarbij de sublabels Royal Oak en de Basement Series beide een zaal hostte. In zijn mix komen o.a. Squarepusher, Intra:mental, San Proper, Raiders of the Lost Arp, Tobias., Reese & Santionio en Bodikka & Joy O voorbij. Nice!