Voor/Tegen: Vroeger uitgaan

Meteen na het werk of school naar de club. Meeste mensen moeten er op dat tijdstip nog niet aan denken, maar in Londen hebben ze het fenomeen micro-clubbing al onder de knie. Regelmatig staan daar mensen in de rij voor clubs die om 20 uur openen. Het dansen in de club komt echter met het vallen van de nacht en is daar een inherent deel van. Clubavonden zouden met een paar uur moeten worden verschoven naar vroeg in de avond in plaats van laat in de nacht.

Micro-clubbing is het alternatief voor mensen die wel willen dansen, maar ook de volgende dag nog moeten werken. Wie heeft er niet een keer werk afgezegd na een wilde avond, of is juist vroeger, zonder voldoening, naar huis gegaan? Als je dan toch vast zit aan strikte sluitingstijden kan je beter eerder beginnen en weer eerder naar huis.

Voor: Avonden als Trouw op Zondag hebben bewezen dat vroeg uitgaan een succes kan zijn. Net als micro-clubs in Londen opent Trouw in de zomer al rond zes uur en geeft het dezelfde voldoening als elke andere clubavond. Laat die 24-uursvergunningen maar zitten en verschuif de avond naar vroeg op de avond.

Tegen: Een clubavond hoort echter per definitie bij de nacht. Het is de magie van een nacht door dansen dat het uitgaansleven zo speciaal maakt. Je moet opgezogen worden en je tijdsbesef daarbij kwijtraken. Het tegemoet lopen van de felle ochtendzon is hierbij de ideale afsluiter dat doffe straatlantaarns gewoonweg niet hebben.

Als je de laatste trein naar huis probeert te halen, kom je nooit in de betoverende sfeer van een club. Bovendien verdwijnen de indrinkrituelen en de afters. Na een feest bij een onbekende thuis belanden is niet hetzelfde als het pas middernacht is. Clubavonden horen thuis in de nacht en moeten daar blijven.

Voor of tegen, moeten clubavonden eerder worden gehouden?