DJB Weekendwijzer

Tip 1: Bright @ Ekko, Utrecht, vrijdag 25 mei
Eén van de meest opvallende releases van dit voorjaar is het debuutalbum Curves van Jam City op het Londense Night Slugs-label. Voor zijn album-tour komt de producer ook langs de Domstad, waar hij aantreedt naast Presk, El Maria en Chillum. Check als fijne opwarmer de podcast die hij onlangs maakte voor Night Slugs.

Tip 2: Soda @ Toffler, Rotterdam, vrijdag 25 mei
Uit Stockholm komt het Studio Barnhus-collectief. Labelbazen Kornél Kovács, Petter en Axel Boman zijn er allemaal bij voor een doldwaze sessie die met onvervalste Noord-Europese snit ergens tussen Chicago en Detroit drijft. Uit Rotjeknor zelf is Mister Triphouse Steven Pieters present.

Tip 3: Diynamic @ Beachclub de Karavaan, Scheveningen, vrijdag 25 mei
De kraampjesverkopers voor de Pier en het Kurhaus kennen ze inmiddels bij naam en toenaam. Ze weten waarschijnlijk niet dat het dj-sterren zijn, en vermoeden dat Solomun, H.O.S.H. en David August fanatieke kuilengravers zijn die net als hun mede-Duitsers graag hun territorium afbakenen aan de Hollandse stranden. Want even serieus, doen die lui iedere week een andere badplaats aan? Deze week tref je ze in de Karavaan.

Tip 4: Amsterdam Open Air @ Gaasperplas, Amsterdam, zaterdag 26 en 27 mei
Voor de tweede jaargang organiseert de Amsterdamse club AIR zijn buitenfestival. Nadat ze het vorig jaar presteerde om in zowat het enige zonnige weekend van het festivalseizoen hun tenten op te zetten, flikken ze het dit jaar vermoedelijk weer. Laten we hopen dat dit niet betekent dat na komend weekend weer een kolere regenzomer volgt. Nu de bezoekersinfo: de zaterdag is uitverkocht, net als de combitickets. Dus als je zaterdag wilt komen moet je een campingpas aanschaffen. Getreurd? Niet nodig, zondag heeft de dikste line-up, met o.a. Prins Thomas, Robert Hood, O/V/R, Digitalism, Motor City Drum Ensemble, Marcus Worgull en Martin Dawson. Een nachtelijk verblijf in de Bijlmer is toch aan te raden, met op zaterdag o.a. Kerri Chandler, Tobi Neumann, Guillaume & The Coutu Dumonts, Rahaan, San Proper en Venlo’s finest, FeestDJRuud.

Tip 5: Soenda Festival @ Ruigenhoek, Utrecht, zaterdag 26 mei
Door het jaar heen biedt Soenda grootschalige techno-events in Utrecht, en dit weekend vindt eindelijk weer de buitenlucht-editie plaats. De podia klinken als gerechten uit de toko: Roti, Soembawa, Java, Halura en Komodo. Net zo appetijtelijk klinkt de programmering, met o.a. Len Faki, Sandwell District, Einmusik, Gregor Tresher, Ben Sims en Alex Under.

Tip 6: Godspill @ Club PIP, Den Haag, zaterdag 26 mei
We voorspellen files voor de deur van Club PIP deze zaterdag. De halve Nederlandse West Coast Sound komt langs, waarvan een groot deel een live-optreden verzorgt. Wie een beetje bekend is met de hoeveelheden analoge-gear die dit slag artiesten met zich meebrengt, voorziet menig bestelbusje om het geheel te vervoeren. O.a. Legowelt, Orgue Electronique, TLR, Mark du Mosch en David Vunk treden op.

Tip 7: Shelter @ Club Up, Amsterdam, zaterdag 26 mei
Net als in Club PIP is het soms het beste om de kwaliteit dichtbij huis te zoeken. Want stel je bent toerist en je wilt stappen in de hoofdstad, dan ga je natuurlijk sowieso naar de clubavond van ’s lands meest gevierde label, Rush Hour. Antal, mede-eigenaar en chef Kindred Spirits is erbij. Hij zal naast de Duitse Koreaan Hunee de Club Up hosten voor klinkende Chicago-house. In de aangrenzende Kring zijn dj-sets van Jungle By Night Soundsystem en Eaglemen te beleven.

Tip 8: Green Room @ Studio/K, Amsterdam, zaterdag 26 mei
Voor de zesde editie van Green Room wordt onderdak gevonden in de welvertrouwde Studio/K. Als headliner is Distal overgevlogen vanuit Amerika, bekend van hits op het toonaangevende Tectotic-label van Pinch. Verder zullen Subp Yao, Offhand, Kristof & Cursed P en Lantei & Inuk een set verzorgen.

Tip 9: Wonderground @ Paradiso, Amsterdam, zaterdag 26 mei
In Paradiso wordt vijftig jaar underground gevierd. Elektro Guzzi is de grootste headliner, maar wij zouden een bezoekje wagen puur voor het aanschouwen van Eddy de Clercq. Sinds de millenniumwisseling heeft hij zijn activiteiten als club-dj min of meer aan de wilgen gehangen, om zo nu en dan op een bijzondere gelegenheid acte de présence te geven. Niet dat de house-pionier stilzit, hij is immers gepassioneerd actief met exotische muziekprojecten wamet Zuid-Afrikaanse kwela-jazz. Als creatief brein van de eerste discofeesten in de Brakke Grond, de Koer,  Pep club en de introductie van house in de roemruchte RoXY, is er niemand in de lage landen die de titel godfather van de underground clubcultuur meer verdient dan hij.

Tip 10: Strange Fruit @ Bird, Rotterdam, zondag 27 mei
Wie vertaalt de zomervibe beter dan Dam-Funk (foto)? De Amerikaanse performer staat bekend om warmbloedige funk en ‘80s-electro, opgediend in een eigentijds jasje. Een betere soundtrack om de worstjes op de barbecue bij om te draaien moet nog uitgevonden worden. Zondag sluit hij Eerste Pinksterdag af in Rotterdam. De avond ervoor staat hij tijdens I Love Vinyl in het Toko MC Theater in de hoofdstad.

Tip 11: The Rest Is Noise @ Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam, zondag 27 mei
Het Muziekgebouw trapt af met een nieuwe serie concerten geënt op experimentele popmuziek, te beginnen met Julia Holter, de Amerikaanse zangeres die bekend om haar lo-fi DIY slaapkamerpop. Eerder dit jaar kwam haar prachtige album Ekstasis uit en verscheen een hele bijzondere FACT Mix van haar hand, vol zelfgemaakte veldopnames uit de straten van Hollywood.

Tip 12: De Verdieping Op Zondag @ De Verdieping (Trouw), Amsterdam, zondag 27 mei
Onder de dansvloer van Trouw zit De Verdieping, die ondermeer als expositieruimte en en als extra dansvloer voor de club boven wordt gebruikt. Deze zondag heeft De Verdieping voor de verandering de leidende rol en bewerken Steffi, Efdemin en nog in nevelen gehulde speciale gasten de vloer.

Tip 13: Wicked Jazz Sounds Club Night @ Sugar Factory, Amsterdam, zondag 27 mei
Onze felicitaties! Wicked Jazz Sounds viert deze zondag zijn tienjarig bestaan. Om dit te vieren host het clubconcept van Phil Horneman en Leroy Rey een evenement in maar liefst drie zalen. Natuurlijk is de Sugar Factory betrokken, het vaste honk immers, met sets van o.a. Full Crate. In The Max van de Melkweg staat drum-‘n-basslegende LTJ Bukum, terwijl in de Oude Zaal o.a. Atjazz draait. En het mooiste cadeautje komt van buiten, eindelijk een keer Wicked Jazz Sounds met aansluitend een vrije maandag.

Tip 14: Secretsundaze @ Secret Rooftop & Studio 80, Amsterdam, zondag 27 mei
Leuk al die feestjes, maar het meest memorabele feest van het weekend hebben we nog niet genoemd. De beroemde Londense clubavond Secretsundaze host vanaf vier uur in de middag een feestje op een dakterras ergens in de binnenstad. Er zijn slechts honderd tickets in de verkoop voor dj-sets van o.a. Detroit-legende Chez Damier en van James Priestly. Daarna gaat het festijn verder in de Studio 80.