DJB Signaleert: Machinegewehr

Wie wat waar?
Rotterdammer Silas Schlatterer (38) is zowel beeldend kunstenaar als muzikant. Muziek wordt gemaakt onder het alias Machinegewehr.

Waarom interessant?
Volgend jaar brengt hij zijn nieuwe album The Unforgiven uit bij het label Electronic Emergencies. Ook met zijn kunst heeft die successen behaald, zijn werk werd o.a. geëxposeerd in New York en Miami. Onlangs debuteerde Silas op het Delftse Bordello A Parigi met een perfect een-tweetje tussen artwork en italo disco.  

Klinkt als?

Ben je meer kunstenaar of muzikant?
Kunstenaar. Muziek zal altijd een groot deel van mijn leven uitmaken maar met kunst verdien ik mijn geld en daar ben ik nog lang niet klaar mee. Kunst staat altijd op nummer een.

Op je website zie ik schilderijen met een vrij specifieke stijl voorbijkomen, hoe zou je jouw stijl omschrijven?
Ik vind het moeilijk omdat in een hokje te plaatsen. Ik maak veel verschillende kunst maar toch denk ik dat popsurrealisme altijd terugkomt. Daarnaast maak ik ook schilderijen die richting pop- en comic art gaan. Soms zijn mijn schilderijen wat meer iconisch, verhalend of cinematografisch opgezet zoals een filmposter. Soms doe ik alleen maar portretten.

Zit er een rode draad in je schilderijen?
Ik denk dat mensen altijd een soort melancholisch gevoel bij mijn schilderijen krijgen. Ik vind het belangrijk dat een schilderij emotie met zich meebrengt en dat het je echt aan kan grijpen. Ook gebruik ik geen primaire kleuren in mijn kunst, ik gebruik meer uitgesproken kleuren zodat het wat softer oogt.

Wat is het verhaal achter je kunst?
Dat verschilt per schilderij. In veel van mijn schilderijen speelt een vrouw de hoofdrol. Dit zijn meestal vrouwen die nog niet compleet zijn maar ergens naar op zoek zijn om hun leven compleet te maken, om een missie te voltooien. Dat combineer ik vaak met dieren, er is altijd een soort connectie tussen dier en mens. 

Word je geïnspireerd door vrouwen in je omgeving?
Wat ik doe: ik vind modellen meestal op internet of in een tijdschrift. Ik schilder ze niet letterlijk na. Ik gebruik delen van het plaatje en daar maak ik mijn eigen model mee. Als je een hoofd hebt kan het bestaan uit vijf verschillende onderdelen van vijf verschillende modellen. Daar maak ik dan een compleet beeld van.

..'Ik vind het belangrijk dat een schilderij emotie met zich meebrengt en dat het je echt aan kan grijpen'...

Wat zegt de kunst die je maakt over jou?
Dat vind ik altijd moeilijk om te beantwoorden. Als je naar een schilderij kijkt vind ik dat het in eerste instantie gewoon mooi moet zijn… naja dat eigenlijk nog niet eens, een schilderij moet je aangrijpen. Het werk dat ik maak vind ik mooi en misschien dat er ook andere mensen zijn die het mooi vinden.

Dus naast het maken van schilderen ben je ook bezig met het maken van muziek?
Ja, ik draai alleen niet zo vaak, ongeveer zes a zeven keer per jaar, dat doe ik onder het alias Machinegewehr. Hier ben ik mee begonnen toen ik afgestudeerd was aan de Willem de Koning Akademie in 2000. Daarvoor heb ik in verschillende punkrockbandjes gezeten.

Je staat liever solo op het podium?
Ja. Op een gegeven moment zette een vriend van mij muziekprogramma’s op mijn computer. Eerst was ik hier nooit zo’n fan van maar toen ging ik inzien hoe gaaf het eigenlijk is en dat het best wel snel werkt, en dat je door iets simpels te maken een goed resultaat kan krijgen. Dat vond ik heel tof. Als band moet je altijd rekening met elkaar houden en het beviel me eigenlijk wel zo in mijn eentje.

Heeft het maken van kunst ook invloed op het maken van muziek?
Ik weet niet of het maken van kunst mijn muziek per se inspireert, het gaat wel goed samen. De opbouw van muziek is wel een beetje vergelijkbaar met de opbouw van de kunst die ik maak.

Je begint altijd met een bepaald idee en dat gebruik je als basis en dat probeer ik op een bepaalde manier uit te bouwen. Mijn schilderijen dragen een soort melancholie met zich mee, mijn muziek ook. Misschien dat het onbewust aan elkaar reflecteert.

Je zegt dat je zes a zeven keer per jaar ongeveer in een club draait, als jij muziek maakt is die dan ook echt specifiek op de dansvloer gericht?
Ja, ik maak het zowel voor de dansvloer als voor mezelf. Het is een creatief proces en natuurlijk wil ik wel dat het knalt op de dansvloer. Mijn tracks zijn opgebouwd uit dikke baslijnen met een dito beat eronder: het moet wel knallen!

Hoe omschrijf je jouw muziekstijl?
Waar ik ooit mee begonnen ben was een mix van elektroclash en disco. Net als mijn schilderijen probeer ik elke keer als ik een nieuw liedje maak iets te maken wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Je moet het spannend houden. Mijn nummers op dit moment zijn vooral een mix van electro, disco en techno met een duister randje. Inmiddels heb ik ook al wat italo nummers gemaakt.

Adelaar660.jpgArt660.jpg

Waar kunnen we jou zoal bewonderen?
In Rotterdam heb ik in Worm en Bar gedraaid, ook heb ik wel eens in de Trouw gestaan, dat is inmiddels wel al een paar jaar geleden. Binnenkort doe ik ook weer een avond in Bar waar het nieuwe label Electronic Emergencies hun eerste plaat van Das Ding uitbrengt.

Wat is jouw connectie met Electronic Emergencies?
Daar ga ik mijn EP The Unforgiven volgend jaar uitbrengen. Dit is een ander label dan waar ik mijn eerste twee albums op heb uitgebracht. De nummers van The Unforgiven zijn wat experimenteler en passen daarom minder bij mijn andere label, Bordello a Parigi.  

Wat bedoel je met experimenteler?
Er komen sowieso twee tracks op die wat harder zijn vergeleken met mijn oudere tracks. Iets meer techno-invloeden, denk aan The Hacker of Gesaffelstein. Dat wil niet zeggen dat ik het roer omgooi, want ik ben ook bezig met nieuwe tracks voor Bordello en een nieuwe track voor een nieuw Amsterdams label: Ye Yeh.

Wat was je muzikale hoogtepunt tot nu toe?
Ik vond het super tof dat mijn eerste EP werd uitgebracht door Bordello a Parigi, een te gek label dat ik al een tijdje volg. Alden Tyrell heeft het nummer geremixt. Uiteindelijk werd het een rework met de vocals van italolegende Fred Ventura. Dat vond ik helemaal te gek, die gast vind ik zo vet.