Nous'Klaer: eigenzinnige talentenfabriek

Mocht die gewenste post-corona wereld er komen, met lokaal als nieuw normaal en ook in de elektronische muziek een focus op regionale artiesten, dan kunnen we Nous’Klaer vragen hoe je dat flikt.

In 2011 organiseerde Nous’Klaer labelbaas en dj (Sjoerd) Oberman zijn eerste feest, met op de line-up o.a. John Talabot. Die laatste zou negen jaar lang een essentiële bron van inspiratie blijven. Naar Spaans voorbeeld (Hivern Discs, Talabot’s gelauwerde label), schetst ook Oberman zijn muzikale canvas met hulp van vrienden uit zijn omgeving. 

Dat maakt Nous’Klaer een vruchtbare vijver voor lokaal talent, waar o.a. Mattheis, Oceanic, Konduku en upsammy hun eerste stappen richting internationale carrières zetten. Bij Nous’Klaer draait het niet om reputaties of bewezen diensten, wie talent heeft mag de bühne op. 

De muziek van Mattheis, Oceanic en upsammy is vaak een variant op four-to-the-floor: avant-trance, Lorenzo Senni-achtige composities zonder beat. Daarnaast handelt Nous’Klaer in feelgood house en techno. Muziek gedrenkt in zonnestralen, niet te moeilijk of experimenteel, toegankelijk, maar nooit plat.

Paerels II, een nieuwe labelcompilatie die zowel bekende als nieuwe Nous’Klaer-namen behelst, staat vol met dat soort feelgood tracks. ‘Jaxi’ is een instrumentale italo-disco roller van Sistema di Prede, een alias van Ricky Cherim (beter bekend als Meetsysteem, nog zo’n talent dat door Nous’Klaer werd gescout) en Rouzbeh Teymouri. Dat duo horen we op deze verzamelaar onder verschillende aliassen twee keer. ‘Te Vroeg Gepiekt’ van Rikz & Rouz herinnert aan het vroege werk van The Black Dog: breakbeat-techno, vlammende synths, beukende kicks.

Met buitelende arpeggio’s over een simpele hiphop-kick levert ‘Spelzer’ van Melatonin Man (alias Tammo Hesselink) eenzelfde soort euforie. ‘Samarou’ van Philou Louzolo is Underground Resistance in een modern jasje, met hints naar mechanische maar warme Detroit funk en soul - inclusief jengelende sax. Ook in ‘Falbala’ van de Franse producer Amandra resoneert de ziel van Motor City: het iconische proto-techno baslijntje van ‘Shari Vari’ zit er in onmiskenbaar in.

Subtieler zijn de nummers van upsammy, Mattheis en Lawrence Le Doux. Eerstgenoemde heeft inmiddels een geluid herkenbaar uit duizenden, een verfijnde versie (‘Tasting Textures’) van het soort IDM waar artiesten als Plaid en Kettel patent op hebben. ‘Prism’ van Mattheis verschiet traag van kleur zonder dat de dansvloer in zicht komt.

Lawrence Le Doux kan je kennen van het Brusselse Vlek, het beste Belgische label voor avontuurlijke elektronische muziek van de laatste tien jaar. In ‘Horizon’ combineert hij Boards of Canada-achtige soundscapes met subtiele hints naar hiphop. Drums en percussie marcheren bij de Belg nooit dwars door het midden maar dartelen speels uit de maat. Het levert een ambivalent effect op: zowel hypernerveus als kalmerend, een handelsmerk van iemand die hoorbaar jarenlange ervaring als producer heeft.

Zen word je ook van de bijdrage van de Nederlandse Eversines, talentvol en veelzijdig producer die eerder indruk maakte met Bloei. Hij beheerst de kunst van het weglaten. ‘Draem’ zoemt met een hypnotiserende trance-synthesizer (geïnspireerd op deze minimal techno klassieker van Zander VT?) je hoofd in, blijft daar als een draaikolk hangen en vervaagt langzaam weer uit beeld. Je hebt geen drop of drums nodig om bedwelmende elektronische muziek te produceren, lijkt Eversines te willen zeggen; ‘Draem’ is een van de beste tracks op deze compilatie.

Niet alles op Paerels II beklijft. ‘Time Traveller’ van Ben Buitendijk is een eentonige dub-techno track drijvend op clichés: strak gemixte kickdrums, kabbelende hi-hats, een keurig aanzwellend synthpatroon. Knap geproduceerd, maar nogal braaf.

Het klapstuk vormt ‘Vuurduin’ van Koraal, en ook daar kan je niet om John Talabot heen. Die draaide ‘m vier jaar geleden op Lente Kabinet, sindsdien werd online gespeculeerd over wie er achter dat alias zit. Inmiddels is bekend: het is Talabot zelf. ‘‘Die track is al redelijk oud’’, mailt Sjoerd ons, ‘‘maar dat is juist waar Paerels voor bedoeld is.’’ Binnenkort volgt ook een nieuw album van Koraal op Nous’Klaer. ‘‘Maar dat wordt iets heel anders dan ‘Vuurduin’,'' schrijft Sjoerd. ''Dat ik zijn muziek nu zelf kan uitbrengen, voelt alsof de cirkel rond is.’’

Artiesten worden hard getroffen door de coronacrisis, als je het je kan veroorloven, geef dan een paar euro’s uit en koop hun muziek via Bandcamp, zo komt het rechtstreeks bij de makers terecht #supportyourlocalartistsandlabels <3 (maar vergeet ook de mensen achter de schermen niet)

@NousKlaer