Scandinavische cultplaat krijgt tweede leven

Tot voor kort waren er mensen die honderden euro’s neertelden voor Fauli’s debuutplaat. Maar dankzij dj Veronica Vasicka kunnen jij en ik hem ook weer kopen. Een stukje Deense muziekhistorie kreeg op haar platenlabel een tweede leven. Fauli is inmiddels miljonair. Maar niet dankzij die plaat.   

Bekijk die hoes eens. Met een weifelende blik kijkt Søren Fauli omhoog naar de camera. Hij bijt op zijn lip alsof hij wil zeggen ‘doe ik hier wel goed aan?’ 

De Deense student Fauli is op dat moment negentien jaar en heeft net zijn eerste album gemaakt, vol punky synth-wave. Niet dat hij veel kennis van muziek heeft. Maar toevallig had hij toegang tot een handvol gestolen synthesizers en drumcomputers. Althans, zo wil het verhaal. Met balpen kriebelt hij de teksten op papier, zet met een groene viltstift de titel op de cover en klaar is Fauli. Helemaal volgens de punk DIY-attitude die in 1983 geldt. 

Fauli til Dauli verschijnt vervolgens op het label Gry, van de gelijknamige legendarische maar inmiddels gesloten platenwinkel in hartje Kopenhagen. Op groen vinyl in een oplage van amper 1000 stuks. De afgelopen decennia groeide de plaat uit tot een gewild verzamelobject, waarbij de vraagprijzen opliepen tot € 2000(!).

Waarom? Allereerst omdat het een fantastisch debuut is. Vreemd, speels en ongrijpbaar. Maar ook omdat Søren Fauli later zal uitgroeien tot een soort cultfiguur in de Deense maatschappij. Waarover straks meer. De onverkrijgbaarheid van Fauli Til Dauli maakt dat steeds meer mensen dit stukje Deense geschiedenis willen hebben en dat zelfs antiquariaten de plaat aanbieden.

Daarom is het fijn dat het Amerikaanse platenlabel Minimal Wave het obscure debuut na bijna veertig jaar opnieuw uitbrengt. Met het originele artwork en opnieuw op groen vinyl. 

De plaat valt in vruchtbare aarde, want de laatste jaren is vintage synth-wave weer helemaal hot. De School-dj’s als Interstellar Funk en Job Sifre draaien niet anders en jaren tachtig-iconen als The Human League, Severed Heads en Nitzer Ebb treden weer op. 

Op Fauli Til Dauli zijn die invloeden duidelijk hoorbaar. Feestnummer ‘Speed’ klinkt met zijn emulerende bassynthesizer als een demo van DAF of Liasons Dangereuses terwijl het ruig rockende ‘Hård Kogt’ (Deens voor hard boiled) zo van een vergeten Suicide-album afkomstig kan zijn. Introspectieve instrumentals worden afgewisseld met pogo-tracks en surrealistische malligheid over waarom mensen geen vogels zijn (‘Bird’). 

Ook na veertig jaar heeft Fauli Til Dauli weinig van zijn brutale speelsheid verloren.

De kans lijkt echter klein dat Søren Fauli zelf op promotietour gaat om zijn plaat opnieuw aan de man te brengen. Fauli is inmiddels BD’er (Bekende Deen) en multimiljonair. 

Nadat hij in de jaren negentig de filmacademie afrondde, was hij eerst jarenlang succesvol regisseur van speelfilms, satirische televisieprogramma’s en reclamefilmpjes. Zoals dit heerlijke wonder. Ook deed hij zelf acteerwerk, schreef scripts en maakte radio. Je kunt hem nog steeds inhuren voor politieke debatten. 

Als aandeelhouder in de succesvolle drogisterijketen Normal (een soort Deense Kruidvat) sloeg hij vijf jaar terug een flinke financiële slag.

Kortom, die Fauli is tamelijk goed terechtgekomen. Die zit helemaal niet te wachten op een ronde langs muziekfestivals met spoken uit het verleden. Ook al is het in dit geval een prachtig spook en is Fauli die ontwapenende oogopslag nooit helemaal kwijtgeraakt.