Schoonheid op Haags fijnproeverslabel

Acht jaar al levert het Haagse fijnproeverslabel BAKK op gezette tijden kleine juweeltjes af. Vier jaar terug kwam daar sublabel Plafond bij, voor het werk op de langebaan. De singles en EP’s vinden meestal hun weg naar een klein publiek, want de oplages blijven beperkt tot een paar honderd (in mooie hoezen gestoken) platen. Al zijn hun platen gelukkig ook op het digitale domein te vinden. 

Binnenkort verschijnt Plafond 6, een gezamenlijk album van de Nederlandse pianist en componist Haron Aumaj en de Finse stemkunstenares Maria Rossi. De eerste ken je waarschijnlijk van zijn bejubelde debuutalbum Wandelaar, een plaat die muzieksite Pitchfork in de zomer van 2018 omschreef als ‘a minor miracle disguised as a soundtrack to a catnap’. 

De in Glasgow woonachtige Rossi bracht sinds 2018 al drie albums uit onder haar artiestennaam ‘Cucina Povera’, wat je zou kunnen vertalen als armeluiskeuken. Eerlijk voedsel met pure ingrediënten.

Dat laatste gaat zeker op voor Plafond 6, waarop samples van akoestische instrumenten zoals koperbellen, ratels en stringwork hand in hand gaan met de hemelse zang van Rossi. 

Sleutelnummer is ‘Riffittelyä’, een compositie van ruim 20 minuten waarin het begrip tijd al snel in een mistige wolk aan de horizon verdwijnt, en dat qua sfeer een beetje doet denken aan het esoterische werk van jaren tachtig supergroep This Mortal Coil. 

Op de B-kant illustreren beide artiesten hoe verschillend ze eigenlijk zijn. Terwijl Haron op ‘Maandag, Spiegeldag’ kiest voor optimistische, zachte glijdende akkoorden, stapelt Rossi op ‘Ajatus’ haar vocalen als laagjes spekkoek op elkaar in een mistroostig Grouper-achtig pareltje. Juist dat contrast in hun aanpak maakt dit album zo geslaagd.

Artiesten worden hard getroffen door de coronacrisis, als je het je kan veroorloven, geef dan een paar euro’s uit en koop hun muziek via Bandcamp, zo komt het rechtstreeks bij de makers terecht #supportyourlocalartistsandlabels <3 (maar vergeet ook de mensen achter de schermen niet)

@BAKK