Bby Eco: dartel en dansbaar

Even nerden over een synthesizer. 1996, in de Japanse fabrieken van Roland rolt een fonkelnieuw analoog exemplaar van de band, een instrument zo essentieel voor de ontwikkeling van elektronische muziek als punch in een bassline: de Roland JP-8000.

Aphex Twin, Lorenzo Senni (die voor Warp Records platen maakte met niks anders dan de JP-8000), maar ook popiconen (Faithless, Groove Armada, The Prodigy) waren fan van wat inmiddels liefkozend de ‘trancesizer’ wordt genoemd.

Ook de Amsterdamse Joris Benjamins alias Bby Eco zweert bij de JP-8000 en vernoemde zijn EP naar een van de fabrieksinstellingen op de Japanse synth. Eco-friendly heet die patch, Ecodrome is de verzamelnaam voor de vijf tracks die Bby Eco in het najaar van 2019 in eigen beheer uitbracht. Benjamins is dj en visueel kunstenaar, ontwerpt de hyperdigitale virtuele platenhoezen voor zijn releases zelf, en organiseert samen met dj Ensomoz de experimentele clubavond SYMBYOSYS.

Ecodrome drijft op het duidelijke herkenbare trance-geluid van de JP-8000, maar gebruikt dat slechts als bouwsteen. De vijf tracks zijn allemaal even speels en onvoorspelbaar, en dat Benjamins talent voor meerdere genres heeft wordt gestaafd door een zinderend contrast in de nummers. ‘Sequencing @Bby.Eco's Genome Pieces’ is een ambient jam die met filtereffecten ruim negen minuten lang als een kameleon van kleur blijft verschieten, ‘Cloud Cover’ gooit dub, vaporwave en glitch in een digitale blender en op titeltrack ‘Ecodrome’ gaat zo’n beetje het volledige klankregister van de JP-8000 open.

Dansbaar en dartel zijn de twee hoogtepunten van Ecodrome. ‘Dream Sequence’ is gemuteerde, galmende trance met sputterende percussie en een soort synthetische hiss, in ‘Restless Aquatic’ klapt een beat als een pneumatische hamer en hoor je water langs stukgetrokken vocalen klotsen.

Ongeacht tempo of intensiteit, die nummers op Ecodrome zijn kleurrijk en vol fantasie. In de talentvolle handen van Bby Eco wordt een ‘trancesizer’ een ‘allessizer’.

Artiesten worden hard getroffen door de coronacrisis, als je het je kan veroorloven, geef dan een paar euro’s uit en koop hun muziek via Bandcamp, zo komt het rechtstreeks bij de makers terecht #supportyourlocalartistsandlabels <3 

@Bby Eco