IFFR Rotterdam: synths en schizofrene soulhelden

Knap hoor, hoe ze in Rotterdam ieder jaar weer kratten vol met toffe muziekdocumentaires tevoorschijn halen. Zo kun je dit jaar tijdens het jaarlijkse filmfestival naar documentaires over synthwave, Russische rap en folk-jazz held Beverly Glenn-Copeland. 

Voor je lol twaalf dagen in het donker zitten? Honderdduizenden mensen kijken er naar uit. Woensdag begint in Rotterdam de 49e editie van het Internationale Filmfestival, waar je tot en met volgende week zondag honderden films kunt zien.

Ook als muziekliefhebber kun je lastig om Rotterdam heen. Al was het maar vanwege het jaarlijkse Scopitone-programma, waar je avond na avond de nieuwste muziekdocumentaires kunt zien. Gratis.

Zo schreven we vorige week al over Rebel Dread, de docu rond het veelzijdige leven van de zwarte dreadlockpunker/filmregisseur/dj/manager Don Letts, die in de jaren tachtig mensen als Johnny Rotten, Joe Strummer en Billy Idol introduceerde in de reggaewereld.

In datzelfde Scopitone-programma draait Mister Soul, een docu van David Kleywegt over het miskende genie Donny Hathaway. Als de schizofrene soulzanger op zijn 33e niet uit een hotelraam was gevallen, had hij wellicht dezelfde roem gehad als Stevie Wonder of Otis Redding. 

Maar er is nog veel meer moois in de Maasstad te zien de komende week. Zo kijken we persoonlijk erg uit naar Keyboard Fantasies, waarin we zien hoe Beverly Glenn-Copeland in de herfst van zijn carrière alsnog doorbreekt als muzikant en zelfs op wereldtoernee gaat. In 2018 stond de uiterst charmante Copeland met veel succes op festival Le Guess Who? waarvan de filmbeelden hopelijk zijn terug te zien in deze documentaire.

Een andere must see voor DJB-lezers is The Rise of the Synhs. Bijna tien jaar terug was er al een crowdfunding rond deze documentaire over synthwave, een underground muziekscene die ontstond ten tijde van MySpace rond bands als Ogre, Lazerhawk en het Deense Dynatron. 

Nadat de ijle eighties synths te horen waren in films en series als Drive en Stranger Things, brak dat typische melancholieke geluid ook door bij een groter publiek en verkoopt een band als Chromatics tegenwoordig Paradiso uit. Cultheld en soundtrackspecialist John Carpenter praat in The Rise Of The Synths het heden en verleden aan elkaar. 

Wie ‘s avonds na vijf of zes films nog energie over heeft, kan afdansen op een van de vele feestjes die tijdens het IFFR her en der in Rotterdam plaatsvinden. Zo is het Bird andermaal gelukt om Theo Parrish te strikken voor een all nighter (op vrijdag 24 januari) en doet ook Perron mee met op zaterdag 25 januari een Semantica labelavond (met Svreca, Reeko en Albert van Abbe) en een week later Marcus Worgull en Trikk.