De lappendeken van Sassy J

“This is one of those mixes that makes you want to sell all of your records and start again” riep iemand op Resident Advisor nadat die gerenomeerde muzieksite haar mix had gepubliceerd. 

De Zwitserse dj uit Bern werd de afgelopen jaren liefdevol omarmd door Dekmantel en Rush Hour. Die laatste brengt in de laatste maand van het jaar het album Patchwork uit, een compilatie waar haar liefde voor bijzondere dansmuziek vanaf straalt.

Sassy heet eigenlijk Judith Biffinger. Die bijnaam zegt alles over haar dj-stijl: brutaal, uitdagend, vernieuwend. Ze runt haar eigen Patchwork-avond in Basel, waar ze soulmates als Sadar Bahar, Floating Points en Moodymann naast zich in de dj-booth dulde. 

Toen ze jong was, kocht Sassy J geregeld een vliegticket naar Londen om een stukje geluk op te snuiven in de inmiddels gesloten club Plastic People. Daar leerde ze dat je als dj veel meer vrijheid kan pakken dan de meesten durven. Dat je best een moeilijke jazzplaat in een gloeiende house-set kunt draaien. Of een funkbom van The Jimmy Castor Experience kunt droppen na een kale technoplaat. 

Die benadering past ze ook toe op deze compilatie, vernoemd naar haar eigen clubnacht. Alles kan. Als het maar warm is en soul heeft. Warme jazz-techno van eeuwige onbekende Hanna, ritmerijke grooves van het Amerikaanse enigma Gifted & Blessed en Amster-Indo Aardvarck en lo-fi house van het Britse 2000Black, een interessant project van Dego (ex 4Hero) en meesterdrummer Kaidi Tatham. 

Allemaal dansmuziek met een ziel en een donker DNA, gebracht door een dame uit een van de witste landen van Europa. Eens te meer blijkt: muziek is de optimale universele verbinder. Een warme deken waar we met gemak allemaal onder passen. 

Wie Patchfork op cd koopt of via Spotify luistert, mist drie tracks die op een apart 7 inch singeltje staan (met o.a. een liveversie van Carlos Niño’s ‘Mushrooms’ uit 2018).

Maar de mooiste track staat er gelukkig wel op: ‘Survivor’ van veteraan en uitvinder Mr. Fingers. Die bewijst dat je met weinig meer dan een elektrische piano, de juiste baslijn en wat vingerkliks iets magisch kunt maken. 

Koop deze lappendeken, leg hem onder de kerstboom en de wereldvrede is weer een stukje dichterbij.