Onze tips voor Le Guess Who?

Mala, Donato Dozzy B2B Neel (7 uur lang in WAS.), Lafawndah, Bbymutha en de Príncipe Discos-labelavond hadden ook in onderstaand lijstje gepast, maar Le Guess Who? is keuzes maken dus missen ook wij ongetwijfeld acts die je eigenlijk niet mag missen. Zoek het in Utrecht vooral buiten je comfort zone want dat is waar dit festival excelleert: je komt altijd met nieuwe favorieten thuis, namen waarvan je tot voor kort niet wist dat ze fantastische muziek maken. Hieronder wat we al wél kennen en steengoed vinden. 

Kali Malone
Amerikaans componist en geluidskunstenaar, onderdeel van de bloeiende experimentele muziekscene van Stockholm waar ze het XKatedral-label mede oprichtte en actief is in tal van formaties (o.a. Upper Glossa en Sorrowing Christ). Solo combineert ze modulaire synthese met akoestische instrumenten: kerkorgels en blaasinstrumenten met een Buchla. Intens, traag, meditatief. Malone werkte in het verleden o.a. samen met Caterina Barbieri in wiens straatje haar muziek perfect past.

Donderdag 19.30 - 20:10

Vladimir Ivkovic presents: 20 years after Suba / Rex Ilusivii's death
Over de illustere Mitar Subotić alias Rex Ilusivii maakten we eerder dit verhaal. De Servische componist en producer overleed eind ’99, toen zijn studio in vlammen opging en een poging om de honderden tapes die er lagen te redden hem fataal werd. Een muzikaal imperium verwoest, een genie overleden. Dankzij labels als Offen Music en Versatile wordt het rijk van Rex Ilusivii postuum gerestaureerd, een landschap waar het voor liefhebbers van sensationele elektronische muziek prettig toeven is. Offen Music’s Vladimir Ivkovic host op Le Guess Who? een ‘‘deep listening session’’ met louter muziek van Subotić.

Donderdag 21.30 - 23:30

Mark Ernestus' Ndagga Rhythm Force
Wie Mark Ernestus ooit als dj aan het werk zag, weet dat de Duitser een groot hart heeft voor Afrikaanse en Jamaicaanse muziek. Ook in zijn Berlijnse platenwinkel Hard Wax is naast al het technogeweld nog immer een bak gereserveerd voor obscure reggaesingeltjes, ooit de fundatie van de beroemde vinylzaak in Kreuzberg. Logisch dus dat de Berlijnse technoveteraan na het verdwijnen van de beroemde platenlabels Basic Channel en Rhythm & Sound dat pad bleef bewandelen. Ernestus' samenwerking met Ndagga Rhythm Force ontstond tijdens een reis door Senegal, toen de Duitser op zoek ging naar de tribale Mbalax-ritmes die in traditionele Sabarmuziek worden gebruikt. Hij vond uiteindelijk zo'n twintig percussionisten met wie hij het album 800% Ndagga (2013) opnam. Een unieke mix van uiterst ritmische en complexe dansmuziek met flarden elektronica, live een feest om te zien.

Vrijdag 23:00 - 00:45

Lolina
Lolina is het meest recente alias van een artiest wiens echte naam nog altijd een mysterie is maar vooral bekend werd als Inge Copeland en als bandlid van Hype Williams (samen met Dean Blunt). Meer geluidskunstenaar dan dj of artiest, draaien haar producties vooral om een vaak unheimische en verwarrende sfeer, nummers waar vaak geen logica in te ontdekken valt, maar juist dat houdt het zo spannend. ''Het is zo highbrow dat het melkzuur door je wenkbrauwen gieren'', schreef ik drie jaar geleden in deze column. Ik zag Lolina eerder dit jaar op Primavera festival in Barcelona en kan je verzekeren: ze is niks veranderd, ze is nog steeds te gek. 

Zaterdag 19:40 - 20:30

Doug Hream Blunt
Er zijn van die albums die onder muzieknerds, medewerkers van platenwinkels en Discogsofielen een haast mythische status hebben en Gentle Persuasion van Doug Hream Blunt staat in dat rijtje. Uitgebracht door David Byrne (Talking Heads) himself, heeft de muziek van de producer uit San Francisco iets volkomen eigens, en inspireerde het o.a. Dean Blunt tot grootse daden. Als we het dan toch ergens moeten filen zou dat tussen de muziek van Ariel Pink, DÃm-Funk, William Onyeabor en Francis Bebey zijn. 

Zaterdag 19:55 - 20:40

Jah Shaka
Ook dit jaar laat Le Guess Who? verschillende artiesten als gastcurator delen van het programma samenstellen. The Bug is er een van, check vooral alle heerlijkheid die de dub-meester de komende dagen naar Utrecht haalt, met o.a. Robert Aiki Aubrey Lowe en Mala. Hoogtepuntje wat ons betreft: de dj-set van 4 uur door Zulu Warior aka selector Jah Shaka op het handgemaakte Krackfree Soundsystem.

Zaterdag 00:00 - 04:00

Rabih Beaini
Volgens de LGW?-website is analoge techno het specialisme van Rabih Beaini maar die beschrijving doet de Libanees geen recht. Beaini is met zijn label Morphine Records niet alleen een moderne chroniqueur van niet-Westerse muziek (o.a. uit Indonesië, Senyawa en Tarawangsawelas), hij heeft ook een jaloersmakend fijne neus voor experimentele elektronica en avant-garde, terwijl zijn eigen live-optredens je geheid vol verbazing achterlaten. Ergens tussen Laraaji, Hieroglyphic Being, Throbbing Gristle en John Zorn, schrijft diezelfde website. Eens.

Zaterdag 00:00 - 01:00

FIS
Andere LGW?-curatoren zijn de Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen en geluidskunstenaar Salvador Breed, twee namen die afzonderlijk van elkaar hun eigen vakgebieden vernieuwen en in futurisme een terugkerend thema delen. Muzikaal vertaalt zich dat in een LGW?-programma met o.a. Mykki Blanco, Jimmy Edgar en Machinedrum (als J-E-T-S) en Oshun. Check hier het volledige affiche van Van Herpen en Breed. Onze favoriet heet Olly Peryman aka Fis, wiens amorfe en complexe variaties op ambient, noise en drum 'n bass het als soundtrack goed zouden doen onder een hypermoderne remake van The Matrix. En o ja, voor elk verkocht exemplaar van onderstaand album plant Fis veertig nieuwe bomen. Bonus.

Zaterdag 22:45 - 23:25

Amnesia Scanner
Berlijns-Fins duo en een van de meest veelbesproken artiesten van het toch al veelbesproken avant-garde label PAN Records. Apocalyptisch, chaotisch, hyperdigitaal en geëngageerd, Ville Haimala en Martti Kalliala maken muziek die je tegenwoordig conceptronica mag noemen. Voor fans van cyberpunk pop a la Pan Daijing en SOPHIE. 

Zaterdag 00:30 - 01:30

Prison Religion
Was vorige maand een van de hoogtepunten op Unsound, checken wanneer je blij wordt van Moor Mother, Senyawa of Lee Gamble. Futuristische metal meets hardcore rap meets elecktronica. De muziek van het Amerikaanse duo wortdt uitgebracht door avant-garde label Halcyon Veil (van o.a. IVVO, Myslma, Mhysa en labelbaas Rabit), dan weet je waar je 't zoeken moet. Oordoppen niet vergeten. 

Zondag 15:00 - 15:45

Vivien Goldman
I wanted tenpence for the dryer / yes, that was how we met. Waarschijnlijk ken je Vivien Goldman van haar tropische post-punk classic 'Launderette' (geproduceerd door dub-legende Adrian Sherwood, gesampled door Madlib op 'Filthy'), maar de Britse is een multitalent. Als muziekjournalist schreef ze o.a. het eerste boek over Bob Marley en een biografie over Kid Creole. Ze speelde in de legendarische new wave band The Flying Lizards, gaf aan de Universiteit van New York les over de herkomst van punk, schreef muziek voor Massive Attack, Coldcut en Ryuichi Sakamoto en zong als achtergrondzangeres bij Neneh Cherry.

Zondag 16:30 - 17.20