De bossen in met Tengger

Wie wil weten waar Tenggerland ligt, moet vrijdag naar het Le Guess Who?-festival komen. Waar een Koreaanse en een Japanner je de weg zullen wijzen. De bossen in en linksaf. 

“Of het interview nog lang duurt, wil Raai (7) na pakweg twintig minuten videobellen wel eens weten. De kleine man wil namelijk graag zijn speelgoed weer wat aandacht geven en kan daarbij de hulp van zijn ouders goed gebruiken. Dat geklets in een vreemde buitenlandse taal met een Nederlandse journalist moet nu maar eens afgelopen zijn.

Raai is het officieuze derde bandlid van Tengger, een Koreaans/Japanse tandem die zich online en op de internationale podia presenteert als een nomadische familie. Samen maken ze ‘psychedelic new age drone magic’ waarbij ze gebruik maken van elektronica, zang en allerhande veldopnames.

Hoe dat klinkt? Alsof Cluster op pelgrimstocht door de Japanse bossen trekt en ergens bij de waterval Seefeel, Neu! en een handvol shinto- monniken tegen komt. Dat levert lange, hypnotiserende composities op waarin je heerlijk kunt verdwalen. Kraut uit het verre oosten. 

Zelf steken de Koreaanse Itta (zang & harmonium) en de Japanner Marqido (synths) die krautrock- invloeden overigens niet onder stoelen of banken. Bekijk dit lijstje maar eens dat ze vorig jaar voor muziekmagazine Dusted maakten. 

Grenzeloze hemel
Voordat Raai geboren werd, noemden Itta en Marqido zichzelf (((10))). “Inderdaad, met dezelfde golfjes als Sunn O))) hanteert”, lacht Itto tegen de camera terwijl ze een pluk zwart haar opzij duwt. “Nadat we een zoon kregen, veranderde ons geluid behoorlijk. Daarom besloten we om onszelf voortaan Tengger te noemen. Mongools voor ‘grenzeloze hemel’.”

Door het gebrekkige Engels dat beiden spreken, is het tijdens het interview soms zoeken naar woorden, waardoor we gedrieën de gelegenheid krijgen om elkaar te monsteren. Zij zien een kale gast in een Deense woonkamer, ik zie twee vrolijke Aziaten voor een prachtig wandkleed, waarbij het zoontje ook af en toe in beeld springt. “Raai gaat mee op tournee”, bevestigt Itta. Hoewel hun zoon inmiddels naar school gaat, wil het stel de nomadische levensstijl van weleer niet helemaal opgeven. Met wat geluk zien we Raai straks in Utrecht op het podium dansen en op speelgoedinstrumenten spelen. 

Mistige bergen
Respect voor de natuur speelt een sleutelrol op veel muziek die Tengger sinds 2005 maakte. In de videoclips rond de tracks ‘Ajari’ en ‘High’, beiden afkomstig van hun onlangs verschenen album Spiritual 2, wandelen ze door groene bossen en over mistige bergen. Pakweg vier jaar terug brachten ze een cassette uit waarop de IJslandse natuur centraal staat. Ook verscheen er een tape rond de beroemde Japanse Shikoku-pelgrimstocht. Daarbij loop je als getrainde wandelaar in zo’n 45 dagen langs maar liefst 88 tempels. Bij al die heilige plekken maakte Tengger opnames, die ze laag over laag drapeerden en condenseerden op de cassette ‘Minishiko’.

Cassettes? Is er in Zuid-Korea dan zo’n grote tape-cultuur? Schatterlachend schudt Itta haar hoofd. “We houden heel erg van het DIY-gevoel dat je krijgt bij tapes maar kwamen erachter dat nog maar weinig mensen een cassettespeler hebben. Toen besloten we er zelf eentje te maken.” Dat werd de Docassette een transparante kubus met alleen een PLAY- en een STOP-knop. Speciaal voor de speler maakten ze vervolgens een cassettebandje dat in een loop speelt zodat je volkomen tot rust kunt komen. Een soort Buddha Player maar dan met een echt bandje. Het prototype van de Docassette zal te zien zijn in Utrecht. Inmiddels vond Tengger een Chinees bedrijf die het apparaat mogelijk in productie zal nemen. 

Pelgrimstocht
Terug naar de natuur. Dat de mensheid er zo respectloos mee omgaat, zit Tengger nogal dwars. Maar in delen van Japan lijkt dat probleem zich soms vanzelf op te lossen. “Toen we de Shikoku-trail liepen, zagen we nogal wat verlaten en overwoekerde huizen. De bewoners waren gestorven, waarna de natuur de leegstaande huizen langzamerhand in bezit nam.” De vergrijzing als oplossing voor het milieuprobleem.

Helaas werkt die methode niet in hun huidige woonplaats Seoul. Waar er aan de zuidkant van de stad hard wordt gebouwd aan een tweede luchthaven en een uitbreiding van de Amerikaanse militaire basis. Itta was bij de protesten daartegen aanwezig en probeerde de verhitte demonstranten te bedaren door rustige muziek te spelen. 

Die deur richting zen brengt je uiteindelijk naar Tenggerland, zoals ze het zelf noemen. “Tenggerland is de plek waar je terechtkomt als je ons live gaat zien. Dan nemen we je mee en laten het je zien. Geloof ons, het is er prachtig.”

Tengger speelt vrijdagavond op het Le Guess Who?-festival. Hun album Spiritual 2verscheen afgelopen zomer