Animistic Beliefs zoekt de ziel in de machine

Animisten geloven dat alles een geest heeft. Dat er niet alleen in mensen een ziel huist maar dat ook dieren, rotsen, bomen en misschien zelfs synthesizers en drumcomputers er een hebben. Dat is natuurlijk een fascinerend uitgangspunt voor een muzikant. Geef machines een ziel en je zult ze anders behandelen. Met meer respect en bewondering.

Het duo Animistic Beliefs uit Rotterdam sleept hun digitale totems al jarenlang de podia op voor rauwe, deels geïmproviseerde electro-optredens. Vaste referenties daarbij zijn enerzijds de rauwe electro-funk van Drexciya, Adult en Ectomorph en anderzijds de theatrale kracht van een groep als The Knife. 

Vorig jaar pas brachten Linh Luu en Marvin Lalihatu, het tweetal achter Animistic Beliefs hun eerste plaat uit. Of eigenlijk was het een cassette, die uitkwam op een Amerikaans labeltje. Om maar aan te geven waar de prioriteiten liggen.

Toch is er nu een debuutalbum. Niet op het Rotterdamse Clone waarmee Animistic Beliefs nauwe banden onderhoudt, maar op het Oost-Duitse label Solar One Music. Een label dat zich al twaalf jaar beweegt in de schemerzone tussen techno en electro.

Dat is niet voor niets. Op Mindset:Reset gaan Luu en Lalihatu hoorbaar op zoek naar nieuwe gronden. Al blijft hun grondtoon de melodieuze electro-funk uit Detroit en de grote stadstechno van Haagse labels als Bunker en Viewlexx. ‘Retro-future’, noemen ze het zelf. Maar op het gejaagde titelnummer is bijvoorbeeld ook ruimte voor footwork terwijl ‘Mescal/Druid’ teruggrijpt op de gejaagde synth-stormen die Aphex Twin in de vorige eeuw aanwakkerde.

''Alle live-ervaring die Animistic Beliefs opdeed betaalt zich uit''

Hardware is key bij Animistic Beliefs. Je hoort de Juno’s en Roland’s bijna tegen elkaar opbotsen op stoere tracks als ‘Reflection of a Language’, ‘Digitone_005’ en ‘An Eye for AI’. IJle strings, baslijnen in mineur en razendsnelle, afgemeten computerpulsen zetten de toon. Beste track van het album is ‘Margiela Face Mask’, een stormachtige electro-track die zo op Drexciya’s Harnessed The Storm had gekund.

Alle live-ervaring die Animistic Beliefs de afgelopen jaren opdeed, betaalt zich uit in een super gefocust en tamelijk duister debuutalbum. Een plaat met een ziel. 

Op 18 oktober staat Animistic Beliefs in De School. Op 1 november kun je ze in Den Haag zien tijdens Rewire x Korzo