Tips voor oktober

Een primeur performance en een album release in De School, een belangrijke paneldiscussie, een clubavond annex expositie in een voormalig fort, een superduo op The Rest Is Noise, het leukste gratis feest van ADE en een Laser Club: dit zijn onze tips voor de komende maand. 

Mother, performance in De School, Amsterdam, donderdag 3 oktober
Voor het eerst wordt de voormalig fietskelder van De School, normaal gesproken voorbehouden aan dj’s, als performanceruimte gebruikt. Amelia Emma Forrest is onderdeel van Radiant Love, een ‘‘rave, label, kunst en performance collectief’’ uit Berlijn. Samen met Jochem van Bruggen en dj Byron Yeates runt ze een van de meest succesvolle underground feesten van de Duitse hoofdstad. Amelia is in het dagelijks leven performancekunstenaar en op donderdag 3 oktober speelt ze haar eigen voorstelling Mother in De School. Radiant Love en Mother zijn beide op hun eigen manier een ode aan performancekunst en clubcultuur. We interviewden Amelia eerder deze maand, lees het artikel hier.‘‘ Dat we geen performancekunst meer in de club zien, daar begrijp ik niks van.’’

Laser Club #6 x Left Gallery, The Grey Space In The Middle, Den Haag, zaterdag 5 oktober
PAN Record’s Mono No Aware-compilatie bereikte in korte tijd een haast iconische status. Vanwege de fabelachtige frisse muziek, maar meer nog voor de verzameling relatief onbekend talent die door labelbaas Bill Kouligas richting de sterren werd gekatapulteerd. Twee van die supertalenten, de Zweedse Oli XL en de Franse Malibu, spelen zaterdag 5 oktober op het immer originele Laser Club, geesteskind van veelzijdig kunstenaar/dj/producer Torus. Zoë McPherson (SVS Records) en DJ Melissa maken de line-up compleet, ook aangekondigd is het werk van kunstenaar Harm van den Dorpel.

De Ambassade, Duistre Kamers album release, De School, Amsterdam, zaterdag 5 oktober
Pascal Pinkert (Dollkraut) is samen met Timothy Francisen Mian De Ambassade. Het trio presenteert Duistre Kamers live in De School, het debuut dat wordt uitgebracht door het immer fantastische Knekelhuis.

Amsterdam Alternative, panel over de alternatieve clubscene, De Nieuwe Anita, Amsterdam, woensdag 16 oktober
Amsterdam Alternative is een gratis krant die schrijft over het belang van vrije ruimte in de stad. Ze tippen events op non-commerciële, alternatieve plekken als OT301, De Ruimte, OCCII, De Nieuwe Anita en Vondelbunker - publiceren elke twee maanden de gratis krant Amsterdam Alternativ een wijzen je op culturele plekken waar geen Uitkrant-redacteur ooit kwam. Kunst, cultuur, maatschappij, politiek, muziek, tegengeluid, wonen, autonomie: de Amsterdam Alternative-krant schijnt een zeldzaam licht op de levendige underground scene van onze hoofdstad, op vrijplaatsen en ruimtes waar, los van economische en commerciële belangen, experiment met gejuich wordt ontvangen. Juist tijdens het Amsterdam Dance Event is een tegengeluid essentieel. Op woensdag 16 oktober vindt in De Nieuwe Anita een gratis toegankelijke discussieavond plaats met op de agenda thema’s als verzet, ongehoorzaamheid, illegaal, afwijken, alternatief, ondermijnen en opstand. Lees hier meer over Amsterdam Alternative.

The Rest is Noise x ADE: Tim Hecker en Caterina Barbieri, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam, woensdag 16 oktober
Caterina Barbieri en audiovisueel kunstenaar Ruben Spini presenteren Time, een hallucinante liveshow die zowel sonisch als muzikaal van een betoverend hoog niveau is. Barbieri gebruikt haar modulaire synthesizers op een unieke manier. Waar veel van haar collega’s vaak continue geluidsbrij produceren, heeft de Italiaanse een manier gevonden om songs met kop en staart te maken, inclusief vocalen. Tim Hecker bracht onlangs zijn negende album Konoyo uit, een plaat die werd opgenomen tijdens verschillende reizen naar Japan, waar Hecker samenwerkte met het gagaku-ensemble Tokyo Gakuso. Gagaku is de soundtrack van het keizerlijke hof van Japan, een mix van rollende fluitmelodieën, drums, strijkers en de shō, een mondorgel van bamboe.

Defence Club, Kunstfort bij Vijfhuizen, zaterdag 19 oktober
Dancing Defence: Space, Ritual, Gesture is een nieuwe tentoonstelling van Bogomir Doringer waarin zijn onderzoek naar clubcultuur als sociaal-politiek fenomeen centraal staat. Doringer is een fascinerende denker die met één been in de academische wereld en met het andere in de clubscene staat. Volgens Doringer uit politiek verzet zich in dans: lichamen begeven zich tussen trance en ritueel en verkennen vrijheden - zoals queerness - die in de dagelijkse realiteit vaak gevoelig liggen. De line-up van Defense Club is op dit moment nog niet compleet meer heeft volgens de organisatie ‘‘een inhoudelijke boodschap.’’ Al wel bevestigd is Rojeh van de Jazar crew uit het Palestijnse Ramallah. Er zijn slechts tachtig kaarten beschikbaar en er rijdt een bus vanaf het Stedelijk Museum (Paulus Potterstraat 13)  om 16.15 uur richting Vijfhuizen (retour om 22.15 uur). Kaarten koop je via de ADE-website.

Dogma x Nous’klaer Audio, Oumuamua, Amsterdam, zaterdag 19 oktober
Gratis entree, een overvolle line-up die louter kwaliteit biedt, een vinylmarkt en een half etmaal open: Dogma is al zes jaar lang een van de meest sympathieke feestjes around. Voor de ADE-editie worden o.a. Konduku, Mattheis, Meetsysteem, Oceanic, Spekki Webu en Van Anh ingevlogen. 

Wil je deze tips en een overzicht van onze beste artikelen in je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief