FAX: duizelingwekkende releasemachine 

In de vorige eeuw was FAX het meest actieve platenlabel ter wereld. In het eerste jaar bracht labelbaas Pete Namlook meer dan honderd platen uit. Maar na zijn onverwachte dood was het jarenlang stil op de lijn. Onlangs begon de fax weer te piepen.

Fax. Als je jonger bent dan dertig, weet je waarschijnlijk niet eens wat het is. Maar ooit was het knetterende en pruttelende apparaat de modernste manier om een stuk tekst of illustratie via een telefoonlijn naar elkaar te versturen. Tegenwoordig vind je de antieke apparaten alleen nog bij notarissen en apothekers. Destijds had ook Pete Namlook een fax. De Duitse dj en producer -die eigenlijk Peter Kuhlmann heette- vernoemde er in 1992 zelfs zijn platenlabel naar. 

FAX +49-69/450464 zou daarna uitgroeien tot een veelkoppig, hyperactief monster met meerdere sublabels waarop honderden platen verschenen van ambient- en techno-artiesten als Mixmaster Morris, Richie Hawtin en Atom Heart. Zelf bracht Namlook alleen al circa 130 (!) albums uit. Ook verschenen er op gezette tijden compilaties met tot 20 maxisingles in een box. 

Duizelingwekkend. 

Veel van die platen zijn na Namlook’s plotselinge dood in 2012 niet meer leverbaar en wisselen tegenwoordig op Discogs voor krankzinnige bedragen van eigenaar. Honderd euro voor The Ambient Cookbook is heel normaal. Voor een mint versie van de PS Collection Box mag je bijna duizend euro neertellen. 

Hoog tijd dus voor een reissue-bombardement, zou je denken. Maar de rechten rond FAX lijken destijds nooit goed te zijn geregeld. Kuhlmann was 51 toen hij onverwacht stierf. Spotify stond nog in de kinderschoenen en aan PR-termen als multi-platform releases, marktpenetratie en een backcatalogus had FAX sowieso een broertje dood. FAX was hardcore underground. Kuhlmann, die zijn studio bovenop een heuvel had, keek het liefst vooruit.

Dankzij het Berlijnse puristenlabel Away Music kan een nieuwe generatie muziekliefhebbers nu alsnog kennismaken met de magie van FAX zonder gelijk bankroet te gaan of naar YouTube te vluchten. Vorige maand brachten ze de Reissued 1 EP uit, een driepitter met twee livetracks uit 2001 en een deel van het Stranger-album dat Steve Namlook en Move D in 2010 alleen op cd uitbrachten. 

Direct valt op hoe tijdloos hun muziek is. ‘Footer’ is een peaktime clubtrack waarin een doffe, donkere baslijn alle aandacht opeist. Tweede nummer ‘Der Bergkönig’ is met zijn langzaam wiegende akkoorden en zuigende pads meer exemplarisch voor FAX, terwijl het afsluitende zestien minuten durende ‘Stranger’ daar een beetje tussenin zit. Hypnotiserende clubmuziek waarop je al snel alle besef van tijd en plaats kwijt bent.

Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en het beroemde faxnummer in Frankfurt anno 2019 belt, krijgt direct de bevestiging dat het leven eindig is. Gelukkig wordt nu een deel van Namlooks indrukwekkende erfenis opnieuw tot leven gewekt. Wil je meer weten over de geschiedenis van FAX Records, lees dan ditinformatieve stuk op de RBMA-site.