Young Marco zoekt zijn Indonesische wortels

Vorig jaar maakte Dekmantel een mooi filmpje over Young Marco waarin collega’s als Optimo en Gilb’R hoog opgeven over het vermogen van de Amsterdamse dj om obscure kosmische dansplaten toegankelijk op te dienen, waarbij zijn brede palet immer druipt van felle kleuren en askegels.

Wie Marco Sterk wel eens heeft zien draaien weet namelijk dat hij behalve kettingroker, disco-don en overtuigd bandana-ambassadeur ook een veelzijdig dj is. Minder bekend (want niet direct zichtbaar) zijn de Indonesische roots die hij met zich meedraagt. Zijn opa werd er geboren. 

In 2014 reisde Sterk daarom op uitnodiging van het plaatselijke platenlabel Islands of the Gods af naar de voormalige Nederlandse kolonie voor wat soul searching en muzikale archeologie. De opnames die Sterk daar samen met de bevriende DJ Aardvarck alias Mike Kivits op Bali maakte, vormen de basis van Young Marco’s tweede album Bahasa (Indonesisch voor ‘taal’).  

Waarom het uiteindelijk vijf jaar moest duren voordat Bahasa het licht zag, is niet helemaal duidelijk. Maar Sterks’ krankzinnige tourschema en de drukke beslommeringen rond zijn eigen platenlabel Safe Trip zijn waarschijnlijk de belangrijkste redenen.

Neem alleen al de drie Welcome To Paradise-compilaties vol vergeten Italiaanse houseplaten die Young Marco de afgelopen jaren samenstelde. Of de twee prachtige albums die hij met zweefcollectief Gaussian Curve maakte voor Music From Memory. Of de talloze remixes die hij deed voor Roosevelt, Prins Thomas of Madlaks.

Bahasa lijkt in weinig op Young Marco’s debuutalbum Biology (2014) en ligt meer in het verlengde van het Gausian Curve-werk. Sfeervolle organische ambient met soepel glijdende synth-akkoorden die in slow-motion als mistflarden over de virtuele rijstvelden zweven. Aangevuld met allerlei inheemse instrumenten, zoals gamelans (‘Kalapa Garden’), fluit en boeddhistische tempelbelletjes (‘Temple on a Road’).  

Het album is een dromerige symbiose tussen Oost en West, al blijft de dansvloer ver uit beeld. Evenals de extase van het nachtleven. Bahasa is de eerder de soundtrack van een nachtelijke wandeling door de afkoelende straatjes van Denpasar of een roeitocht over een rimpelloos meer vol muggen. Andermaal verbaas je je over de veelzijdigheid van Young Marco, wiens muziek nog altijd lijkt te winnen aan diepte en rijkdom.