Lente Kabinet:  leukste fietstocht van het voorjaar

Politiek saai? Niet als je afgelopen weekend richting natuurgebied ´t Twiske fietste, waar voor de zesde keer een compleet Binnenhof was opgetuigd, inclusief Derde Kamer en een minister van vrolijke zaken: Daniel Wang.

Langs het water, over de brug en dan linksaf. Tijdens de jaarlijkse idyllische fietstocht vanuit Amsterdam-Noord passeer je achtereenvolgens een huisje uit 1635, en handvol net getrimde knotwilgen, een werkende molen en een stel in de bosjes pissende Britten. 

Want ook de buitenlanders hebben Lente Kabinet ontdekt. Ook al is de website van het tweedaagse festival volledig in het Nederlands en houdt organisator Dekmantel voor hun voorjaarsfestival de buitenlandse media grotendeels buiten de deur, toch hoor je in de lange fietsfile naar het festivalterrein naast Nederlands tegenwoordig ook Frans, Engels en Vlaams voorbijkomen.

Wie geeft ze ongelijk? De line-up is om te smullen, en bevat naast gevestigde namen als Peggy Gou, Call Super en Todd Terje ook genoeg ingrediënten voor avontuur en verrassing. Zoals een stel bezeten percussionisten uit Oeganda (Nihiloxia) en een achtkoppige band uit Duitsland en Zuid-Italië (Nu Guinea). 

Om dat steviger aangezette live-element een plek te geven op het festival heeft de organisatie een nieuw podium bedacht: de Derde Kamer. Die doet met zijn transparante overkapping een beetje denken aan de sfeervolle plantenkas op het Dekmantel Festival, al kan die overdaad aan daglicht ook dodelijk zijn als een optreden tegenvalt. Dat merkt de Brit Gaika, die zijn futuristische en testosteronrijke-dancehall zaterdagmiddag kapot ziet vallen op een leeglopende dansvloer.

Even verderop, in de Tweede Kamer, geeft Daniel Wang een goed bezochte dansles. De Amerikaanse dj-veteraan kleurt de scene al zo’n 25 jaar met zijn platenlabel Balihu en immer vrolijke dj-sets. Maar ondanks het feit dat hij al jaren dichtbij (Berlijn) woont, is hij niet heel vaak te zien in Nederland. Wangs set is doorspekt met zoete en uitbundige discoplaten die hij vaak uit volle borst mee zingt. Als hij tenminste geen dansjes op zijn dj-tafel maakt, gekke bekken trekt of drankjes deelt met het gul lachende publiek voor zijn neus. Hier staat iemand die snapt dat entertainment geen vies woord is.

Tegelijkertijd wil de Amerikaanse Europeaan dolgraag de schatten delen die hij uit zijn platenkoffer trekt. En dus houdt Daniel Wang hoezen omhoog en gilt titels van oude Salsoul- en West End-platen in de microfoon. “This one is by Carol Douglaaas!” Die energie werkt bijzonder aanstekelijk. Tot buiten de tent stoten mensen elkaar lachend aan. Op Lente Kabinet ontpopt Daniel Wang zich vanmiddag als minister van Vrolijke Zaken.

Zwaarder geschut klinkt vanaf het kleine maar de hele middag volgepakte Red Light Radio-podium. Waar dj’s als Cera Khin, Kristina Männikkö en upsammy een gezamenlijke coalitie in grimmigheid hebben gesmeed. Khin pakt uit met retrorave, de Finse Männikkö zoekt het in electro-grijstinten en upsammy imponeert met een stijl die het midden houdt tussen de abstracte drum en bass van Photek en de hoekige elektronica van labels als Rephlex en Source. Met die oude stenen bouwt ze stoïcijns een verhaal dat tegelijkertijd vernieuwend en razend spannend uitpakt. Zoals zo vaak is het kleine roodverlichte podium de plek waar artiesten boven zichzelf uitstijgen. Vorig jaar was dat het geval met Tzusing. In 2017 brak David Vunk er de boel vakkundig af. 

Wat dat betreft voldoet Lente Kabinet precies aan de verwachtingen. Al hoor je sporadisch ook gemor. Over de statiegeldbekers die je telkens opnieuw vergeet (kassa!), over de gedwongen vegakoers (al jaren zo) en over bands in plaats van beats. “Wat is dit KUT!” briest een jongen in een streepjesblouse terwijl hij wegbeent bij het energieke optreden van Nu Guinea. Deze achtkoppige band krijgt zaterdagmiddag het hoofdpodium (de Eerste Kamer). Ze vermengen afrobeat met jazzfunk en percussieve Braziliaanse ritmes en hebben in zangeres Fabiana Martone een frontvrouw met Dame Edna-energie, inclusief bijpassende bril. 

Wie vierkwartskicks wil, moet even op zoek naar een ander podium. Die zoektocht is trouwens deel van de lol op Lente Kabinet. Waar bospaden voorzien zijn van rookmachines, knipperlichten en (als de zon eenmaal onder is) traag door de takken glijdend laserlicht. Waar je door een geheimzinnig zilveren gebouwtje klautert om in het bos een augurk uit een glanzende snackautomaat te halen. Of waar je onverwacht een lezing bijwoont over microdosing van LSD of terecht komt in een theatervoorstelling. We willen maar zeggen: Lente Kabinet draait om beleving en niet alleen om de muziek. 

De zon is onder. Wie een trui meebracht, trekt hem nu aan. Terwijl Peggy Gou vakkundig het hoofdpodium afsluit en een podium verderop Call Super en Shanti Celeste de mixer delen, is Woody ’92 zijn zenuwen de baas geworden over zijn back-to-back met fellow mafketel Bufiman. Wat op papier al een ideale combinatie leek, pakt in de praktijk ook zo uit. Exotica in optima forma, al duurt het lang voordat het tweetal de verlossing brengt.

Een deel van het publiek is dan al op de fiets geklauterd en wordt door tientallen kwakende kikkers uitgeleide gedaan. Zondag is immers nog een tweede festivaldag, en als die maar half zo leuk wordt als de eerste gang Lente Kabinet, ligt een mooie festivalzomer in het verschiet.