Sonic Acts: nieuwe artiesten, nieuwe muziek  

Jaarlijks poogt Sonic Acts (21-24 februari in Amsterdam) de grenzen tussen muzikale kunstvormen uit te gummen. Het festival uit de koker van Paradiso en het Haags Koninklijk Conservatorium toont hoe elektronische en klassieke moderne muziek elkaar aanvullen. Klinkt highbrow, is ’t ook wel een beetje, maar het muziek- en dansprogramma schreeuwt avontuur.

We doken in het omslachtige programma en dat was een feestje op zich. Zoveel nieuwe namen en artiesten zie je op weinig andere Nederlandse festivals voor elektronische muziek. Daarom is dit lijstje nakend incompleet (we missen onder meer de Koreaanse punk-cellist Okkyung Lee, de Egyptische Zuli die eind vorig jaar een klasse album op Lee Gamble’s UIQ uitbracht, tovenaar op modulaire synthesizers Keith Fullerton Whitman en Petit Singe uit India (check haar plaat op Haunter Records!), maar hopelijk is dit inspiratie voor verse playlists én een Sonic Acts-bezoek.  

Eliane Radigue
Was muziek patisserie, dan bakte Eliane Radigue de meest delicate laagjestaarten. In 1950 begon ze haar experiment naar drone muziek en modulaire synthesizers. Ze leerde de machtige ARP 2500 synthesizer temmen (zie filmpje hieronder), maar op Sonic Acts speelt Francois Bonnet Arthesis, een stuk dat ze schreef voor een modulaire Moog synthesizer en magnetische tape waar ze geluid van tovert. ‘‘Shuffles from the depths of the ages’’, noemt ze het zelf. Kijk als opwarmertje onderstaande documentaire, waar Radigue op innemende wijze uitlegt hoe dat werkt, zo’n modulair systeem. (En waarom een stopwatch essentieel gereedschap is, kijken!).

Alobhe
Wie zijn of haar dansmuziek out of the ordinary blieft klikt op Bandcamp de ‘follow’-functie van TT (fka Tobago Tracks) aan. Met o.a. object blue (DJB lofzang hier) en DJ Torture etaleerde het Londense label hun onderbuikgevoel voor exceptioneel talent al eerder. TT handelt in artiesten die niet bang zijn om de quantize-functie van Ableton te laten voor wat-ie is: overbodig. Nieuwe ster aan het TT-firmament is Iris Bauer alias Alobhe die o.a. Yves Tumor tot haar fans mag rekenen. Ook bracht de Berlijnse vorig jaar muziek uit bij Intruder Alert (Warschauw) en Alien Jams en Unchained uit Londen.  

Quay Dash
Getipt door DJB-favoriet JASSS: een vrouwelijke rapper uit de Bronx met een stem als een stanleymes. Tel daarbij een shot ratelende trap beats en door SOPHIE geproduceerde tracks op en de succesformule is compleet. Ook maakte Quay Dash tracks met Sega Bodega en Beatsbytristan, de beatbouwer van o.a. Joey Badass en Earl Sweatshirt.

Matale
Clubcultuur in Oost-Europa is aan een opmars bezig, maar op veel plekken allesbehalve geïnstitutionaliseerd. In Pristina, de hoofdstad van Kosovo, vecht Linda Suhodolli alias Matale voor haar plaats in een ‘‘door mannen gedomineerde lokale scene.’’ Prishtinë Is Burning is de titel van haar clubavond, een feest dat op wisselende locaties plaatsvindt en drag- en queer-cultuur viert. Wie een indruk van elektronische muziek uit die regio wil krijgen checkt het Engelstalige O-Gocë magazine (‘‘online and soon to be print magazine documenting the voices of Albanian female and non-binary creatives across the diaspora for all to discover’’), of dit interview met Matale.

DJ Nervoso
Príncipe, platenlabel uit Lissabon met meer dan alleen een muzikale missie (‘‘fully dedicated to releasing 100% real contemporary dance music coming out of this city, its suburbs, projects & slums’’), brak internationaal door dankzij producer/dj’s als Marfox en Nigga Fox. Kudoro heet de stijl die de muzikale Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse diaspora doorspekt met elektronische muziek uit het westen. Resultaat? Een cocktail van trance-techno en R&B, soca uit Trinidad en Tobago, Caribische zouk en Angolese samba, jungle en house. DJ Nervoso is de Derrick May van Lissabon: de producer bij wie ’t begon, want over diens schouder keken Marfox en Nigga Fox de kunst af.

Jung An Tagen
Wie techno anno nu nog fris wil laten klinken moet van goeden huize komen. Enter Jung An Tagen, een producer die met een veelvoud aan aliassen (zie hier) als sterkhouder van de Weense underground geldt (ja die bestaat en ja die is sick). Agent Im Objekt heet de plaat uit 2018 en is niks minder dan sensationeel. Dikke boeking, zeker zien.

Jasmine Infiniti
Voordat New York’s Jasmini Infiniti in Amerika als dj en producer doorbrak bracht ze dansvloeren in vervoering als ballroom artiest. (Voor wie onbekend is met dat laatste, laaf je aan het epische Paris Is Burning). Haar sound doopte ze daarom treffend tot ‘ballroom beat’ en je hoeft je verbeelding nauwelijks aan te spreken om te snappen waarom. Syncoperende tegenritmes die loeien van de energie. Hoor maar.

Slickback
Elektronische muziek in Oost-Afrika wint aan momentum en dat is voor een groot deel te danken aan de inspanningen van Nyege Nyege, het Oegandese festival dat inmiddels wereldwijd op de kaart staat (lees hier meer over de lokale scene en haar artiesten). Met producer en dj Slickback heeft Hakuna Kulala, label voor ‘‘club explorations from the East African and Congolese electronic underground’’, een supertalent in huis. De artiest uit Kenia leverde in een half jaar tijd twee albums af, waarvan het stuiterende Tomo het meest recent is. Dikke tip.

Bergonsist
Afgelopen jaar debuteerde de Marokkaanse Selwa Abd op Digital Danceforce, Optimo’s uitlaatklep voor computergestuurde dansvloerhits. Het verwierf haar naam en faam in het meer traditionele clubcircuit, maar buiten het zicht van de schijnwerpers bouwt Abd sinds 2016 aan een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre vol futuristische dansmuziek die soms retesnel en soms tergend traag, dan weer uitgeknepen minimalistisch of sfeervol en melancholisch klinkt.

Time Time Time (slotconcert)
Hoewel er tot ver na het afsluitende concert in Muziekgebouw aan het IJ kan worden gedanst in Paradiso, geldt het veelbelovende Time Time Time op zondag als officieus slotstuk van Sonic Acts. Lees hier vooral zelf wat dat precies behelst (want dat is nogal wat), maar met zo’n indrukwekkende lijst van muzikanten (o.a. Áine O’Dwyer!) klinkt het als een waardig slot van een weekend vol muzikale vernieuwing.

Sonic Acts, 21 - 24 februari Amsterdam, meer info hier