Zit er nog muziek in het IFFR? Spoiler: enorm veel!

Draaien er alleen films in Rotterdam of zit er toevallig ook muziek in het filmfestival? Nou, dat laatste dus. Of je nou naar een documentaire over Fela Kuti wilt, graag een film ziet over wat dertigers in Berlijn ‘s nachts doen (stappen!) of Jameszoo eens van zijn andere kant wilt zien, in Rotterdam zit je de komende twaalf dagen geramd.

Eerst maar even over die Fela-docu. Toen we erover hoorden, waren we aanvankelijk nogal sceptisch. Want wat valt er na Finding Fela! (2014), Music Is The Weapon (1982) en Slices of Fela nog voor nieuws te ontdekken over de Nigeriaanse legende?

Toch belooft My Friend Fela van Joel Zito Araújo een nieuwe kijk op de afrobeat-held en ‘een tegenwicht’ aan alle docu’s die er al over zijn leven zijn. Dat Fela’s officiële biograaf Carlos Moore betrokken was bij de film, stemt hoopvol.

Er draaien nog veel meer muziekdocumentaires op het IFFR. Ze hebben er zelfs een speciaal programma voor bedacht: Scopitone. Avond aan avond kan je (gratis!) naar de knusse kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg naar kersverse films over gitaarbouwers, Argentijnse feministische muzikanten en boybandfans. Zelf kijken we erg uit naar de wereldpremière van Dr. Soul, een docu over de eerste ‘‘Negro entertainment talkshow’’, zoals het beroemd geworden tv-programma Soul! (1968 - 1973) destijds werd gemunt. Voor het eerst zagen miljoenen blanke Amerikanen bekende muzikanten als Stevie Wonder en Al Green naast onbekende avant-gardedichters en underground muzikanten op televisie.

De afgelopen jaren vond je ons tijdens het filmfestival steevast in concertzaal Worm. Het programma van het vierdaagse subfestival Sound//Vision is dit jaar weer om te smullen. Vooral zaterdag wordt bijzonder, met handbeschilderde 16 mm filmpjes, obscure blaasinstrumenten en een bijzonder optreden van Jameszoo die samen met een stel anarchistische Mexicanen en een Belgische drummer Worm komt verbouwen.

‘Gewone films’ draaien er ook genoeg. Al kun je de nieuwe Gaspar Noë-film Climax (foto hierboven) onmogelijk normaal noemen. Sluit een stel dansers op in een pakhuis, gooi wat LSD en mdma in de punch en regel Daft Punk, Giorgio Moroder en Aphex Twin voor de soundtrack. In de handen van de Franse ontregelaar Noë krijg je dan een hallucinante en heerlijk omstreden film. Op vrijdag 25 januari wordt de vertoning in Rotterdamse Schouwburg gevolgd door een party met hopelijk zo’n zelfde punch.

Eerder deze week tipten we al de Schotse film Beats. Maar sla ook het Duitse Dreissig niet over. Daarin volgen we 24 uur lang een stel hippe (bijna) dertigers die in de uitgaanswijk Neukölln wonen en nog even niet volwassen willen worden. Wie wel eens in Berlijn is gaan stappen, herkent vast de ene na de andere hotspot.

Wie genoeg heeft van films en gewoon in Rotterdam het clubleven in wil duiken, treft het ook rond het IFFR. De agenda’s van de leuke clubs in de binnenstad puilen uit. Zo kun je op vrijdag 25 januari naar Henry Wu in Bird, naar Adriatique in Toffler of naar 2ManyDJ’s in Annabel. Op zaterdag 26 januari staat Matrixmann in BAR terwijl twee deuren verder het Oekraïense Woo York van zich laten horen. Een week later, op zaterdag 2 februari, staan onder meer Ben Buitendijk en Dave Clarke in Annabel terwijl Benny Rodrigues een all nighter in Toffler doet, en de Amerikaanse dj Eris Drew (Smart Bar, Bunker NY) de hoofdgast is in BAR. Lijkt ons een spannender alternatief dan het stijve IFFR-slotbal in De Doelen.