Note to self: 🇧🇪________🇳🇱

Na een ietwat lang uitgevallen vakantie zijn ook wij in 2019 geland. Daarom hieronder een kleine note to self in de vorm van een ‘‘mix’’, een goed voornemen, iets waar ik mezelf als muziekjournalist aan wil blijven herinneren.

België en Nederland bulken van het talent. Talent dat onze lokale clubcultuur maakt tot wat het is. Vaak spannend, soms tenenkrommend maar, als je goed zoekt, altijd inspirerend. In de afgelopen weken zag ik prachtige jaarlijsten (tip: check die van Low Company en Boomkat, wat eigenlijk geen lijst maar een digitale encyclopedie is), en wat opviel is dat relatief weinig artiesten uit Nederland en België worden genoemd. Natuurlijk zegt dat lang niet alles want het blijft subjectief, maar tekenend is het wel. Ik ben allesbehalve chauvinistisch, maar geloof wel dat we de aangeleerde reflex om eerst over de grens te kijken naar wat goed, hip of veelbelovend is makkelijk kunnen controleren – er valt hier immers zoveel te halen, terwijl internationale muziekmedia lang niet altijd de schijnwerpers op de krochten van onze nationale clubcultuur weten te richten.

Ik wil met DJB in 2019 nog nadrukkelijker de focus leggen op lokale clubcultuur en elektronische muziek die in België en Nederland wordt geproduceerd en/of uitgegeven. Het blijft inspirerend om te zien hoe artiesten, dj’s, labels maar ook programmeurs van clubs en festivals die dicht bij ons staan zichzelf blijven uitdagen en steeds nieuwe wegen vinden.

Meakusma bijvoorbeeld, jaarlijks festival voor avontuurlijke elektronische muziek in Eupen (Duitstalig België). Het bijbehorende label biedt een podium aan een keur van internationale artiesten, en de kopstem van de Senegalese zanger Florent Kandety op de laatste release van Meakusma Records, is even fraai als breekbaar.

In Nederland werd vorig jaar opvallend veel prachtige pianomuziek gemaakt. Jeroen Diepenmaat is zo’n geluidskunstenaar die al jaren in de luwte fantastische dingen produceert – cassettes met handgetekend artwork, geluidsexperimenten met zelfgemaakte instrumenten. Matteo Myderwyk gebruikt de piano als draaitafel (lees hier hoe) en het album van Haron op het nieuwe Haagse label Queeste is met afstand mijn meest beluisterde plaat van 2018.

Rik Payne en Simone van Boven stuurden me materiaal dat nog niet is uitgebracht maar daar komt ongetwijfeld snel verandering in. Of misschien doen ze het uiteindelijk wel zelf. Advies inwinnen bij Jeroen Vermandere is in dat laatste geval nooit een slecht idee. Met Ongehoord begon hij aan de documentatie van de Nederlandse experimentele cassettescene van de jaren tachtig, met indrukwekkende releases van Narwal en Deadline Paranoia als resultaat. Van die laatste Amsterdamse DIY-band brengt hij een trilogie uit waarvan het laatste deel nog volgt.  

Dat je als collectief meer kan bereiken dan in je uppie bewijst De Lichting, een Nederlandse verzameling producers van o.a. Eversines, Queniv en KAAP. Twee compilaties vol sfeervolle, psychedelische ambient, soundscapes, techno, house en breakbeat brachten ze tot nu toe uit. De Belgische componist Annelies Monseré leerde ik via Stroom kennen (review van die plaat hier), het label van Nosedrip dat vorig jaar grossierde in heruitgaven van onterecht vergeten archiefmateriaal. Stroom brengt sporadisch ook nieuw materiaal uit, zoals dat van Felix Poffé en Victor De Roo alias Vanderchrick, een soort Vlaamse versie van Ton Lebbink.

De live-opname van Oceanic, uitgebracht door De Nieuw, het label van De School, rolde vast al eens over je timeline. Die kans is bij Rutger Zuydervelt alias Machinefabriek kleiner, maar zijn ‘With Voices’ lijmt perfect met de geluidsexperimenten van Oceanic. Allebei bouwen ze hun composities langzaam op, schuiven klanklagen over elkaar met zelfgemaakte instrumenten en buigen het geluid behoedzaam alle kanten op.

De stroom van elektronische muzikanten die ’t liefst het experiment zoekt is bij onze zuiderburen sterk. Yves de Mey, Stellar OM Source (officieel Française maar al jaren onderdeel van het alternatieve circuit in Antwerpen), Aymeric de Tapol, DSR Lines, Lawrence Le Doux, Orphan Fairytale; labels als Ångstrom en Slagwerk: stuk voor stuk leveren ze uitdagende producties.

Accuraat is een jonge producer uit Amsterdam die op ‘Leidenschaft’ met slechts twee synths en zonder drums een knappe experimentele track bouwt. Dat laatste is ook het specialisme van de Rotterdamse Michel Banabila, een artiest die vreemd genoeg nooit echt doorbrak in de elektronische club- of festivalscene (hij komt me over als iemand die daar ook niet naar op zoek is), maar een discografie heeft waar je hoofd van gaat tollen. Toen hij in 2017 een plaat (!) op het populaire Scéance Centre-label (o.a. Beverly-Glenn Copeland) van Invisible City’s Brandon Hocura uitbracht, ben ik Banabila gaan volgen en dat loont.   

Knekelhuis ken je, maar de laatste release wakkert nieuw enthousiasme aan. Mark van de Maat laat het Chinese duo Li Chao en Aisin-Gioro Yuanjin met een album op zijn label debuteren. Een van de meest veelbelovende nieuwe Nederlandse labels is Yeyeh (en off-shoot Ninih), met afgelopen jaar een pracht van een elektronische singer-songwriter-plaat, de heruitgave van Spinvis’ & Simon Vinkenoogs Ritmebox, maar ook met clubtracks van o.a. Max Abysmal.

In het laatste deel van de mix zes (!) NL-labels met Interstellar Funk’s Artificial Dance (en nog een cassettetrack uit de jaren tachtig, ‘King’ Ende Shneafliet), Kalahari Oyster Cult, Rush Hour spin-off MW (weet iemand waar die andere tracks te vinden zijn?!), het fonkelnieuwe South of North, het Amsterdamse Top Tape (sinds 1986!) en een nieuw label van P&D oftewel P Relief en Diego Herrera aka Suzanne Kraft met een sicke nineties IDM-trip.

Het gros van onderstaande tracks werd in 2018 uitgebracht, de rest heb ik (pas) vorig jaar ontdekt. In de tracklist vind je bij elk nummer een link met meer info over de betreffende artiest en/of het label of kan je de muziek, niet geheel onbelangrijk, kopen.

Proost, op nog een jaar DJB én op nog een jaar vol fantastische muziek van eigen en Belgische bodem.

Viola Klein - Chant (feat. Florent Kennedy) (Meakusma)
Jeroen Diepenmaat - LOK (in eigen beheer uitgebracht, staat op Bandcamp)
Matteo Myderwyk - A-flat Major (Excelsior)
Haron - Lotuseter (Queeste)
Rik Payne - Scape 2 (unreleased)
Deadline Paranoia - Summer of 87 (Ongehoord)
Eversines - Anticipate (De Lichting)
Annelies Monseré - We’ll Dance (Bluesanct)
Machinefabriek - With Voices III (Western Vinyl)
Oceanic  - Live At De School Side A (De Nieuw)
Carolina Eyk - Demo 01 (forthcoming Yeyeh)
Yves de Mey - Bleak Comfort (Latency)
The Schoubies - 2018 IS DEAD (Aymeric de Tapol)
Stellar Om Source - Xlandia (SYNTHseries)
Queniv - Kruller Muller (De Lichting)
Accuraat - Leidenschaft (Front Left by the Speaker)
Simone van Boven - Better Past (unreleased, op Soundcloud)
DSR Lines - Ochtendgloren (Jj funhouse)
Orphan Fairytale - Hummingbirds (Aguirre Records)
Michel Banabila & Yaşar Saka (Steamsounds)
Vanderschrik - Ongehoord (STROOM)
Lawrence Le Doux – Koko the Gorilla (HVNX)
Zaliva – Can’t Go Back (Knekelhuis)
Michel Banabila - Seashells (Tapu Records)
Spinvis & Vinkenoog - Spiegel (Max Abysmal edit) (Ninih)
No Honey From These - Butterflies (Top Tape)
King Ende Shneafliet – Drie Männer Im Shnea (Artificial Dance)
upsammy – Wednesday Morning (Words R Inert)
Roza Terenzi – Rare High (Kalahari Oyster Cult)NKISI – Kill (MW)
P&D Records - Broken Bell (P & D Records)
Avbvrn - Mote (Slagwerk)
Chouk Bwa & the Ångstromers - Electric Mambo (Ångstrom Records)
Ronald Langestraat - You Need To Cry (South of North)

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Pioneer DJ Nederland, waarvoor dank!