Van gabber tot klassiek pianist

Er valt veel te vertellen over het prachtige Wognum, een documentaire over de 42-jarige gabber Matthijs. Dat Matthijs een innemende persoonlijkheid met een uniek talent is bijvoorbeeld, of dat het surrealistische verhaal – gabber wordt concertpianist – de werkelijkheid wel degelijk recht aandoet. Dat de film met veel gevoel voor esthetiek, ritme en tempo in beeld is gebracht, of dat het knap is hoe hardcore en klassieke muziek met elkaar worden verweven, en hoe de regisseur een spiegel voorhoudt als het gaat om vooroordelen. Een gabber in een aussie achter de piano in het Concertgebouw? Kan toch niet?!

Dat het wel kan bewijst Matthijs Wognum, die na een jeugd vol pesterijen en eenzaamheid dankzij de gabbercultuur boezemvrienden en levenspartner vond. Maar het leven is geen eindeloos feest en de eenzaamheid en onvoltooide dromen zijn nooit ver weg. Met zijn passie voor pianospelen wil hij graag meer doen; klassieke muziek waar zijn jongere vriend niet zo veel mee heeft. 

2Doc: Wognum is schitterend cinematografisch portret van de jonge regisseur Tim Bary in coproductie met de VPRO. Kijk hier de volledige documentaire, en lees (daarna!) hier een interview met de maker