Grillige stoepkrijtstrepen op Berlijnse tegels

Promotie? Daar doen ze bij Workshop doorgaans niet aan. Labeleigenaren Lowtec en Even Tuell hebben wel wat beters te doen dan persberichten te schrijven of journalisten te woord staan. Vaak komen Workshop-singles en albums plompverloren uit de lucht vallen. Dan staan ze ineens in de platenbakken bij Hard Wax, Clone of Phonica, waar ze doorgaans vrij opgewonden doen over het Berlijnse label. Met reden, want Workshop-platen zijn zelden saai. Ook dit album van Kolorit zet weer een paar ferme strepen op iedere avontuurlijke dansvloer. 

Kolorit is het samenwerkingsproject tussen Kassem Mosse en Lowtec en kende in augustus zijn première op het Berlijnse festival Atonal. Al stonden de heren de afgelopen jaren al vaker zij-aan-zij.  Het naamloze album is de weerslag van een studiosessie in de herfst van 2016. Veel wijzer word je van de hoes verder niet. Ook aan titels worden weinig woorden vuil gemaakt. Soberheid troef op Workshop XXI, waar de improvisatie regeert en de productie met zwarte nagelranden en een halflege fles wodka geschoven lijkt. Techno met funk, but not as we know it, Jim.

Neem bijvoorbeeld ‘Untitled B2’, waarop rollende machinegeluiden een dronken kickdrum voortduwen terwijl een knauwende synthesizer af en toe wat bevelen snauwt. Spannend en ook een beetje ongemakkelijk. Ook het openingsnummer heeft dat contrast tussen waggelende ritmes enerzijds en nerveuze synths anderzijds. Al duiken er op ‘A1’ ook gesampelde gitaartjes op. ‘B1’ doet met zijn tribale drums dan weer erg denken aan het latere werk van Chris & Cosey. Broeierig als een darkroom in full swing. 

Zo bevindt dit album zich grotendeels aan de linkerkant van de dansvloer, waar je ook baardmannen als Juju & Jordash, Efdemin en Madteo treft. Maar bij dit duo plakt de vloer en ruikt het allang niet meer naar viooltjes. Kolorit schetst zijn composities met straatkrijt op de schots en scheefliggende stoeptegels van Berlijn. Wie in zijn huis ook geen keurige rechte stapeltjes maakt, gaat veel plezier beleven aan dit dwarse album.