Vester Koza: DIY melancholica voor het hoofd

“Fok it. Dan doe ik het toch gewoon zelf?”, dacht Vester Koza een paar jaar terug nadat hij de ene na de andere afwijzing van platenlabels kreeg. Hij woonde toen nog in Chesire in het noorden van Engeland waar hij opgroeide met jungle en rave en knutselde aan snaargedreven draaitafels. 

Koza startte het label Maslo, kreeg al snel enthousiaste feedback van muzikanten als Lowtec, Ben UFO en Madteo en besloot naar Londen te verhuizen om dichter op het vuur te zitten. Na een paar rake ep’s werd hij binnengehaald bij Houndstooth, het label gelieerd aan de beroemde nachtclub Fabric. Daar verschijnt deze week zijn debuutalbum Loader Mither. Een melancholieke plaat die -gezien de titels- deels draait om een verloren liefde.

Ondanks de korte speelduur (een half uur) werd Loader Mither verdeeld over twee plakken vinyl, hetgeen een verstandige keuze is. Want de naald zou anders uit de groef springen bij de dikke baslijnen in dubtracks als ‘Arthur Two Sheds’ en ‘Don’t Hurt Me’. 

De Giegling grooves die het nummer ‘Mosquito’ (2012) op zijn eerste single nog kenmerkten, zijn op Loader Mither helemaal verdwenen. Koza’s muziek heeft tegenwoordig meer gemeen met de schots en scheve elektronica van artiesten als Actress, Kassem Mosse en Autechre ten tijde van Amber. Luister maar eens naar het bloedmooie ‘Met Her In The Backsies’, waarop een melancholische melodie de strijd aangaat met metalige typemachinebeats.

Anders dan op zijn singles zoekt Vester Koza eigenlijk geen moment de dansvloer op. Loader Mither is een album voor het hoofd. Een studie ook naar het verleden, want Aphex Twins ‘We Are The Music Makers’ stond nadrukkelijk model voor het heerlijk dromerige ‘My Well Crap Car (Mardy Mix)’, dat met zijn zuigende en in galm gedoopte synths het verloren nichtje  van de beroemde klassieker lijkt. En in ‘Frm Angel Meadows To Abundant Slums’ hoor je met wat fantasie beslist het belangrijkste thema van Moby’s grootste hit Go. Zo valt er ook nog wat te ‘trainspotten’ op dit rijke maar veel te korte album van een groot talent.