Radio Highlife: wereldreis met hoofdtelefoon op 

Wereldreiziger Auntie Flo, woonachtig in 'Glasgoa', tuigde zijn nieuwe album op als radiozender. Wij voorspellen prima luistercijfers.

“No thanks to the British visa system”, foetert dj & producer Brian d’Souza in de liner notes van Radio Highlife. Wie een album over de rijkdom van reizen en het uitwisselen van muzikale ideeën maakt, komt al snel en hardhandig in aanraking met het hedendaagse protectionisme aan de landgrenzen. Afrikaanse percussionisten, Indiase sitarspelers en Cubaanse blazers die vroeger probleemloos werden ingevlogen, struikelen nu over een hoop bureaucratische linten.

Toch kwam dat album er. Het is d’Souza’s derde langspeler als Auntie Flo en zijn eerste op Brownswood. Dat de bereisde Schotsman (hij groeide op in Goa) niet al eerder tekende bij Gilles Petersons platenlabel is eigenlijk een groot raadsel. Hij heeft tenslotte al een tijdje zijn eigen programma op de gelieerde radiozender Worldwide FM en beide heren delen een fascinatie voor soulvolle, niet-Westerse muziek.

Bovendien was het Petersons project Mala in Cuba dat d’Souza op het idee bracht om ook eens naar Havanna te reizen om daar in een studio met wat locals te jammen. Dat was in 2014.

Vier jaar later staat zijn paspoort vol met stempels uit landen als Malawi, Indonesië en Marokko. Ook maakte hij veldopnames in Noorwegen, Frankrijk en de achtertuin van zijn eigen moeder in Glasgow. Met als resultaat Radio Highlife, een wereldreis met een koptelefoon op je hoofd. 

Percussie is vaak de basis. De symbiose tussen west en oost maakt het vervolgens spannend. Zo komen op het amper een minuut durende ‘Magic Stones Skit’ met een Afrikaans ritme en een elektropuls bij elkaar. Op ‘Radio Souk’ loop je over de lokale markt van Marrakesh terwijl je in de verte achter de brommers een kickdrum ontwaart. 

Behalve samenwerkingen met inheemse muzikanten haakten ook techno-dj Inga Mauer en soulzanger Andrew Ashong aan. Diens stem is te horen op ‘Havana Rhythm Dance’, een zonnige improvisatie van percussie, samenzang en een klaterende trompet. Mauer leende haar stem aan ‘Inga’s Choir’, een laidback triphoptrack waarin een lokaal kerkkoor zit verwerkt. 

Vaak is radio je eerste ingang tot de lokale muziekcultuur. Laat Radio Highlife dan je steunzender voor een mooie trip vanuit je luie stoel zijn. Je hebt er niet eens een visum voor nodig.