“Je moet wel een beetje van solderen houden”

Wat krijg je als je honderden nerds, tientallen synthesizers en kilometers gekleurd snoer op een industriegebied dropt? Dutch Modular Fest. Een fotoverslag van een van de liefste muziekfestivals van Nederland. 

 “Je moet wel een beetje van solderen houden”, lacht Bart Wolff, een van de organisatoren van Dutch Modular Fest, dat afgelopen weekend op een Haags industriegebied aan het water werd gehouden.

Zojuist is de geluidsinstallatie er mee opgehouden. Uitgerekend tijdens het optreden van Colin ‘Kyteman’ Benders, die nu wat beteuterd voor zijn muur van modulaire synthesizers staat. Maar dankzij het hoge bèta-gehalte van het publiek en de festivalvrijwilligers is het euvel binnen no-time opgelost en staat Benders even later weer ingespannen aan de knoppen van zijn machines te draaien.

Voor de buitenstaander lijkt Dutch Modular Fest op het eerste gezicht een feestelijke bijeenkomst van honderden nerds, die gezamenlijk de laatste nieuwtjes over zelfbouwsynthesizers uitwisselen, workshops over patchen volgen en ‘s avonds de concerten van o.a. Das Ding, het Belgische talent Mudd Corp en Die Trepanation checken . Maar naast jongens met pluisbaardjes en grote, met snoeren volgepropte rugzakken zie je genoeg vrouwen door de twee industriële hallen dwalen. Iedereen is bovendien even lief en behulpzaam voor elkaar. 

Dutch Modular Fest kent dan ook een hoog DIY-gehalte. Het festival wordt georganiseerd door mensen uit de scene die in hun eigen steden vergelijkbare en kleinere evenementen neerzetten  met namen als Noodlebar (Rotterdam) Voltage Control (Amsterdam) en Modulation (Utrecht).  

Uit die laatste stad komt geluidspecialist Allert Aalders. Net stond hij nog achter de kassa, nu tapt hij voor een Italiaanse bezoekster een pilsje en probeert zich niet te bemoeien met de versterkerperikelen verderop. 

Buiten de scheepshal praten de mensen rond een kampvuur over de nieuwste low pass-filters, eten veganistische couscous van mini-restaurantje Hardcore (waar inderdaad het hele weekend gabber opstaat) of klauteren het aangemeerde schip op om snel even een hazenslaapje te doen. 

Hier wat foto’s van het festival, die waarschijnlijk maken dat je er volgend jaar ook bij wilt zijn. Als je grotere ambities hebt kun je naar Berlijn, waar het evenement Superbooth jaarlijks duizenden synthfreaks trekt.