Kaidi Tatham: de herwaardering van broken beats 

Wie wil weten wie Kaidi Tatham is, zou eens op zijn Discogs-pagina moeten kijken. Die vertelt eigenlijk alles. Behalve vier albums en een rijtje singles valt vooral het getal bij ‘Credits’ op: 579. VIJFHONDERDNEGENZEVENTIG samenwerkingen met anderen. Zijn telefoon rinkelt eigenlijk continu.

Al jaren wordt Kaidi Tatham gezien als een van de beste drummers van Groot-Brittannië. Iemand die rond de eeuwwisseling eigenhandig de wortels legde voor het broken beats-genre, daarna naam maakte met 4Hero en zijn eigen groep Bugz in the Attic en vervolgens de studiovloer deelde met onder meer Soul II Soul, King Britt en Amy Winehouse.

Tatham deed zoveel sessiewerk dat hij zijn eigen materiaal jarenlang vergat. Totdat Theo Parrish hem vorig jaar verleidde tot een prima album met jeugdvriend Dego, dit voorjaar gevolgd door het wisselvallige It’s A World Before You. Met een raadselachtig onflatteuze coverfoto trouwens, maar dat terzijde.

Tatham laveert op zijn eigen werk vooral langs jazzfunk, boogie en soul waarbij de nadruk immer ligt op complexe ritmes en Herbie Hancock-achtig keyboardwerk. Geknipt voor het jaarlijkse jazzfestival in Kopenhagen, vond de Deense percussionist Peter Stenbæk, die de Brit uitnodigde om eens te komen jammen tijdens het festival. Het klikte. 

Vandaar dat de Movement EP (als voorloper van een album) verschijnt op het Deense platenlabel 12 Senses. Op die EP mag een vinkje voor alle elementen die Kaidi Tathams muziek zo onweerstaanbaar maken. Rollende broken beats? Check. Een gloeiendhete Rhodes-piano? Yes sir. Sierlijk glijdende violen? Geregeld.

Wie net als ik vind dat 4 Hero’s Hold It Down (2002) tot Tathams beste werk behoort, gaat veel plezier beleven aan de remix die hij van ‘Movement’ maakte. Dezelfde drive, dezelfde energie en voorzien van een prachtig koor-refreintje. Onweerstaanbaar. 

Nu iemand als Kamaal Williams onlangs op Lowlands nog overtuigend bewees dat broken beats uit Londen weer hot zijn, wordt het hoog tijd dat drummer Kaidi Tatham door een nieuwe generatie op waarde wordt geschat.