DJB Weekendwijzer

TIP 1: Homopatik @ Shelter, Amsterdam, vrijdag 27 juli
Francesco De Nittis alias Mr. Ties verwierf een cultstatus met zijn exceptionele manier van draaien. Hij noemt zichzelf liever geen dj maar geluidskunstenaar. Dat klinkt pretentieus, maar De Nittis heeft recht van spreken. Hij mixt bij voorkeur op drie decks tegelijk en vaak zonder hoofdtelefoon pianosonates aan beatdown house en vergeten soul aan obscure disco. Zijn Homopatik-feesten in Berlijns Wilde Renate zijn beroemd en berucht, en dankzij Shelter-programmeur Kolja Verhage nu ook regelmatig in Amsterdam te bewonderen. Eveneens op de flyer vanavond: voormalig Trouw-programmeur, dj, wereldreiziger en allround inspirator Olaf Boswijk (foto) én Intacto Records Shinedoe.

TIP 2: Rooftop Festival @ PIP, Den Haag, zaterdag 28 juli
Afro rock, afro funk, afro disco. Toen je ouders zelf nog op de dansvloer stonden, draaide Beppe Loda al platen. Signor Beppe Loda, Italiaan, ‘dj’s dj’ en de man die samen met Danielle Baldelli patent op de muziekterm ‘afro’ heeft. Loda staat al een half mensenleven lang achter de draaitafels en is daar een sensatie die zich niet tot één genre beperkt, maar zonder blikken of blozen donkere eighties wave in een Braziliaanse sambaplaat mikt. Loda laat live zien wat je daarvoor moet kunnen of, beter gezegd, weten. Als er strings huilen speelt-ie luchtviool, timmert met vlakke hand boven zijn hoofd in een break, tekent met zijn twee wijsvingers een denkbeeldige cirkel in de lucht zodra de kick er terug in knalt. Retestrakke mixen zijn ’t en dat is geen sinecure; het gros van zijn muziek werd in het pre-digitale tijdperk geproduceerd. Niet door computers, maar door bands die nooit helemaal precies strak op de tel spelen. In de vingers van Beppe verworden ze tot was. Enfin, deze zaterdag speelt hij met o.a. Carista, Pametex en The Mauskovic Dance Band op het Rooftop Festival bij PIP.

TIP 3: De Zomernacht @ De School, Amsterdam, zondag 29 juli
Het leukste aan de line-ups van De School is dat er altijd wel iets te ontdekken valt, ook al staan er vaak niet meer dan drie namen op ’t program. De Russische Vlada, resident bij Arma17 in Moskou, was ons tot dit moment volledig onbekend, maar dat we hebben zitten slapen hoor je hier. Je zomerzondagnacht wordt verder gevuld door Gieglings DJ Dustin en de Deen Samuel André Madsen kortwerg S.A.M., die zijn deep house o.a. op zijn eigen Delaphine label uitbrengt.