DJB Weekendwijzer

TIP 1: Pantropical @ WORM, Rotterdam, vrijdag 20 juli
Romperayo uit Colombia hijst klassieke Colombiaanse cumbia in een nieuw jasje en is een liveband van vier muzikanten, waarvan de virtuoze drummer Pedro Ojeda de meest opvallende is. Uit Lima, Peru komt dj Deltatron over, die als eigenaar van Terror Negro Records in Zuid-Amerika furore maakt met digitale cumbia en bass-heavy, polyritmische dansplaten. Uit Roffa (via Dresden) zelf komt ANUS Records labelbaas Panda Lassow, die met haar onlangs uitgebrachte TRORA Vol. 1 ep gqom, kuduro, footwork en techno aan elkaar naait. Pantropicals eigen Chulengo en Chris Baas maken met Jonathan Castro, een grafisch uitwerper uit Lima die de visuals verzorgt, de line-up compleet.

TIP 2: Death In Vegas @ Melkweg, Amsterdam, zaterdag 21 juli
Voor gezellig en warm ben je bij Death in Vegas aan het verkeerde adres, maar wie zijn elektronische dansmuziek graag donker, geil en spannend heeft, gaat mooie uren in de Melkweg tegemoet. Death in Vegas oftewel Richard Maguire stond in de jaren negentig met debuutalbum Dead Elvis aan de wieg van het big beat-genre, werkte samen met beroemdheden als Liam Gallager en Iggy Pop en doet ook dingen in mode en fotografie. Verwacht langzaam spiralende ijle synths, zuigende bubbelbaslijnen en fluistervocalen die zich koesteren in de lange slagschaduw van de grimmige jaren tachtig. Alsof Factory Floor zichzelf in latex heeft gehuld en de luxaflex heeft laten zakken, electronic body music voor de danskelders van nu, gemaakt door een ervaren producer die terugkeert naar zijn muzikale wortels.

TIP 3: SuBmarine Festival @ PIP Den Haag, zaterdag 21 juli
‘‘Onderscheidende en experimentele acts die je niet snel op andere Haagse festivals ziet,’’ dat belooft de organisatie van SuBmarine Festival, en aan de tjokvolle en avontuurlijke line-up te zien maken ze het waar. O.a. SYNKRO, Kimyan Law, DODECAHEDRON, dj. flugvél og geimskip, Kettel, Dead Neanderthals, Coco Bryce, Deadcrow, FLOWERS, Lifeless Pasten Star-kid maken nog niet de helft van de volledige line-up. Voor dat laatste, zie hier.

TIP 4: Clara! en Fiber Festival @ Garage Noord, Amsterdam, zaterdag 21 juli
Heb je platen van Equiknoxx, Errorsmith of Jlin in je kast? Clara Sobrino (foto) aka Clara! checken dan. De Spaanse maakte pijlsnel naam met de Reggaetoneras mixtapes waarop haar stem aanstekelijk over Caribische percussie en experimentele elektronica spit. Samen met de getalenteerde producer Maoupa Mazzocchetti uit Brussel (die trouwens deze vrijdag in Garage Noord staat), maakte ze een album dat ergens tussen elektronische dub, reggae en dancehall hangt. Ook LYZZA en Panda Lassow van ANUS Records zijn er zaterdag bij. Op zondag organiseert FIBER hun allereerste micro-festival waar ze de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ‘audiovisual cultures’ presenteren met o.a. Leeza Pritychenko (live visuals), een een-tweetje tussen Heleen Blanken & A Made Up Sound, Mark IJzerman (live visuals), SOLARIS van Institut fuer Zukunft uit Leipzig, Ekman, Nikki Hock & Loma Doom (live A/V)en dj Cosmox van The Crave.