RP Boo: footwork godfather

Dat Chicago de geboorteplaats is van house, weet je waarschijnlijk wel. Maar dat de Amerikaanse stad nog een dancegenre voortbracht, is minder bekend. Footwork. Een razendsnelle (160+ bpm) en nerveuze stijl waarin versneden vocalen een gevecht aangaan met futuristische, gesyncopeerde computerdrums en peilloos diepe baslijnen. Dansers staan in een kring en dagen elkaar uit met telkens weer uitzinniger moves. De wortels van footwork gaan terug tot de breakdance van de jaren tachtig.

Lange tijd leidde footwork een sluimerend bestaan in de underground van de ‘Windy City’, waar ene dj RP Boo wekelijks nieuwe tracks in elkaar sleutelde voor de plaatselijke dansers. Boo, die zich ook wel Kavain Space noemt, wordt gezien als de godfather van het genre. Zijn eerste footwork-achtige single verscheen al in 1997.

Pas ver na de eeuwwisseling zet deze zwarte subcultuur voorzichtig voet aan Europese wal. Met dank aan Planet Mu, het Londense label dat footwork-artiesten als Jlin en DJ Nate onder contract heeft en met de verzamelaar ‘Bang & Works Vol. 1’ (2010) veel nieuwe zieltjes wint.

Het Londense platenlabel tekende destijds ook RP Boo, die inmiddels toe is aan zijn derde album: I’ll Tell You What!. Al kun je de voorgangers nauwelijks albums noemen. Legacy (2013) en Fingers, Bank Pads & Shoe Prints (2015) waren vooral schetsboeken die zijn footwork-materiaal op een rijtje zetten.

Wat dat betreft bezit I’ll Tell You What! meer body en afwisseling. Hypernerveuze en razendsnelle battle tracks als ‘At War’ en ‘Earth Battle Dance’ worden afgewisseld met tragere exercities, waarin soms alleen een baslijn en wat pads opvlammen en alles draait om de versneden vocalen. Als RP Boo een sushi-kok zou zijn, verdiende hij vast goud geld. Want zijn messen zijn vlijmscherp en de zangsnippers die op de grond van zijn studiovloer vallen vertonen zelden rafels.

Knap ook hoe RP Boo klinische, futuristische ritmes combineert met samples van oude disco- en boogieplaten. Of dat nou Class Action’s Weekend is (op opener ‘No Body’) of Stevie Wonder op het fantastisch onderkoelde ‘U-Don’t Know’, waarin een danser zich afvraagt of hij wellicht zijn ziel zal geven in de kring straks. Het lijkt wel alsof de blinde zanger zelf ook aan de rand van de pit staat, zo goed is diens stem geïntegreerd in de track.

Footwork moet je eigenlijk live meemaken, zodat je kunt zien hoe ledematen in de knoop raken op zulke razendsnelle dansmuziek. Dat kan dit najaar weer, als RP Boo andermaal op festival Le Guess Who? staat. Maar op I’ll Tell You What! komt die energie ook zonder zwetende dansers en juichende omstanders goed over. Bestudeer vervolgens wat YouTube-filmpjes en wie weet spring je de volgende keer zelf in de kring.