DJB Weekendwijzer

TIP 1: The Crave Festival @ Zuiderpark, Den Haag, vrijdag 1 – maandag 4 juni
The Crave herinnerde ons vorig jaar aan het gegeven dat Den Haag nooit een zwarte kousengemeente was of zal worden, niet zolang zij er feesten organiseren in ieder geval. De jonge honden uit Den Haag gaan verder waar ze vorig jaar zijn gebleven, toen we schreven dat er iets moois in het Zuiderpark wortel aan het schieten is. Dat de organisatie niet met halve maatregelen doorpakt wordt duidelijk op het affiche van 2018: dat beslaat maar liefst vier achtereenvolgende dagen, avonden, nachten en middagen. Chapeau, en zet ‘m op met o.a. DJ Stingray, Beverly Hills 808303 (aka I-F), Courtesy, Aurora Halal en DJ Sotofett.

TIP 2: Pressure @ Melkweg, Amsterdam, vrijdag 1 juni
Dub-, grime en dancehall-adepten togen vanavond naar de Londens-Berlijnse-clubavond van The Bug, die eenmalig naar Amsterdam verhuist. Het feest in de Melkweg is de opmaat voor Outlook Festival in Kroatië, waar soundsystemdiscipelen jaarlijks in het eeuwenoude fortcomplex Punta Christo afspraak hebben. The Bug, een van de meest gerespecteerde artiesten uit het genre, neemt Kahn en MC Manga én zijn imposante Krackfree Soundsystem mee.

TIP 3: Bar None @ OT301, Amsterdam, zaterdag 2 juni 
Bar None, de organisatie die er niet voor terugdeinst om frisse muzikale programma’s aan engagement te koppelen, springt op de bres voor bubbling. In hun eigen woorden: ‘‘Internationaal krijgt bubbling erkenning, maar in Nederland wordt het genre nog altijd overschaduwd door stereotypen uit de jaren negentig. Bubbling verdient dezelfde status als gabber. Daarom is het volgens ons noodzakelijk dat de Nederlands-Caribische cultuur waarin de muziek haar wortels heeft, er een podium aan geeft.'' Mooi gesproken - dj’s  Moortje, False Witness, Yon Eta, Dodomundo, Jus Now, D' Soca Lyon, J(ay).A.D en Leeuwmaai voegen daad bij woord.

TIP 4: Deathmetaldiscoclub @ Ruigoord, Amsterdam, zaterdag 2 juni
‘‘De dj’s moeten ontmaskerd, en diep door het stof. Van de troon afgeschopt en terug de schaduw in waar ze thuishoren. Laat ze, net zoals Japanse sushi-leerlingen eerst twee jaar de keukenvloer dweilen voordat ze het mes mogen hanteren, eerst twee jaar de clubvloer schrobben voordat ze die stick ergens in mogen hangen. Terug naar start en helemaal opnieuw beginnen. Nederigheid! Dienstbaarheid! Weg met de schijnwerpers, de draaitafels ergens in een onopvallend hoekje en de namen nauwelijks leesbaar onderaan de flyer.’’ Aldus dj en labeleigenaar Paul du Lac in zijn prachtige essay voor DJBroadcast gister. Deze zaterdag draait de schrijver dezes op Deathmetaldiscoclub bij kunstenaarsenclave Ruigoord in een voormalig kerkgebouw (ongetwijfeld niet op pontificaal op het altaar, maar ergens in een donker hoekje). Hij krijgt gezelschap van Aroy Dee, Pin Up Club (Bordello A Parigi), Rogér en The Boy With the Broken Record.

TIP 5: Drum026 @ De Sociale Dienst, Eindhoven, zaterdag 2 juni
Albert van Abbe (foto) vliegt regelmatig de wereld over voor dj-sets en liveshows. Daarnaast blijft hij tijd vrij maken om te investeren in de Eindhovense scene, of wat daar nog van over is. Drum is toe aan editie nummer 26, een prestatie op zich. Techno-en-meer op een piekfijn geluidssysteem in een dito ravekelder die vroeger dienstdeed als, ehm, sociale dienst. Line up: Albert van Abbe, FEN en JT 3.141, Lady Dadadadada speelt een deurtje verder op de ‘Balie Floor’.