DJB Weekendwijzer

TIP 1: Strange Sounds From Beyond pre-party @ HE.RO, donderdag 24 mei, Amsterdam
De warm-up voor SSFB later dit jaar in juni is om meerdere redenen de moeite waard. Shane Burmania (The Rest Is Noise), Order Mothership, SSFB-residents mad miran en DJ Marcelle draaien plaatjes, live staat er een primeur op het program. Stallion’s Stud is het nieuwe project van Hugo van Heijningen van Red Light Radio en Identified Patient. Aankomende zomer komt een eerste plaat van het nieuwbakken duo uit op Artificial Dance, het label van Interstellar Funk. 

TIP 2: Rewire x Korzo @ Korzo, vrijdag 25 mei, Den Haag
De Noorse Jenny Hval (foto) presenteert haar nieuwe EP The Long Sleep in Den Haag. Havals werk handelt over feminisme en seksisme, over prangende sociale vraagstukken en wat het betekent vrouw te zijn in een kapitalistische samenleving. Geen lichte kost, maar spannend is het zeker - spanning die voelbaar is zodra Hval het podium beklimt, want haar optredens duwen en trekken en jeuken en schuren. De vergelijking met Kate Bush en Björk wordt vaak gemaakt, haar muziek is net zo krachtig en ingenieus. Rewire stuurde ook de Franse new-age componist Ariel Kalma en de Italiaanse saxofonist Laura Agnusdei een invitatie voor het Korzo theater.  

TIP 3: Progress Bar @ Paradiso Noord, zaterdag 26 mei, Amsterdam
Rabit is het alias van Eric C. Burton, een Texaan die om onbegrijpelijke redenen nog altijd niet dezelfde status als de Aphex Twinnen en Oneothrix Point Nevers van deze wereld heeft. Zijn albums zijn ware kunstwerken waarop grime, new age, folk, drone en noise op ingenieuze wijze samensmelten, zijn label Halcyon Veil een etalage voor een paar van de meest vooruitstrevende en getalenteerde artiesten (Mhysa, Cecilia, IVVVO, Moor Mother) van dit moment. Rabits laatste album Le Fleurs Du Mal stond vorig jaar in ieder serieus jaaroverzicht, samen met Mélissa Gagné aka Cecilia (check ook háár nieuwe album, net uit op Halcyon Veil, plaaaaaat!) speelt hij op Progress Bar een live-versie dat meesterwerk. Gaat dat zien.    

TIP 4: Spazio Disponibile @ Shelter, zaterdag 26 mei, Amsterdam
Spazio Disponibile is het Italiaanse dreamteam met o.a. Donato Dozzy, Neel, Marco Shuttle en Voices From The Lake in de gelederen. ‘Anything can happen’ is het motto van het label en de gelijknamige avond in Goa, de club en Spazio’s thuishonk in Rome. De volledige line-up wordt op de avond zelf bekendgemaakt, maar dat Dozzy en Neel erbij zijn is een zekerheidje.