5 Lente Kabinet-tips die je zelf niet al lang had bedacht

Minder klassieke headliners, meer livemuziek, meer verschillende genres: de Lente Kabinet-affiches worden met het jaar spannender. Ook zonder DJB-podium dirigeren we je met liefde richting ’t Twiske dit weekend, waar je niet één maar twee dagen wordt getrakteerd op de muzikale festivalvoorhoede. Wie net als ons toe is aan frisse geluiden, hier een vijftal tips waarvan we hopen dat ze na dit weekend in je favorietenlijst staan.    

Essaie Pas (zaterdag)
Marie Davidson en Pierre Guerineau zijn Essaie Pas – Frans voor ‘‘probeer ’t niet.’’ Eerstgenoemde ken je als succesvol soloartiest met releases op o.a. het Cititrax label van Veronica Vasicka (Minimal Wave). Electronic body music à la Cabaret Voltaire, baslijnen zoals James Murphy ze bij LCD Soundsystem het liefst heeft, een podiumpresentatie die doet denken aan opstandige synth-pop- en punkduo’s. Het label van Murphy, DFA, brengt de platen van Essaie Pas uit. DJB zag de twee nog nooit eerder samen op het podium, maar weet dat Davidson live een sensatie is, die niet per se de bühne opklimt om te pleasen. Zo ingetogen als hieronder zal ’t waarschijnlijk niet zijn, zo goed wel.

Agnes Aves (zaterdag)
LYL Radio is het Franse equivalent van Red Light Radio (maar met een betere archivaris), een online radiostation waar ‘muziekfreak’ een geuzennaam is die vol trots op de borst wordt gespeld. In Lyon is men drukdoende een super waardevol, spannend en divers archief vol wonderlijke shows aan te leggen. Via LYL Radio hoorden wij voor het eerst van de Roemeense Agnana Lugu alias Agnes Aves, en waren meteen verkocht. Meer horen? De kans is groot dat je Aves’ mix voor Berceuse Heroique over een paar maanden terugvindt in de jaarlijsten, of check haar heerlijke Youtube-kanaal.  

Black Zone Myth Chant (zondag)
De artiestennaam van Max Primault, een Fransman zo wit als geitenkaas, doet logischerwijs nogal wat wenkbrauwen fronsen, maar feit blijft dat Black Zone Myth Chant een van de meest veelzijdige en getalenteerde artiesten op Lente Kabinet is. Onder een duizelingwekkend aantal schuilnamen (waarvan High Wolf de bekendste is), maakt hij volkomen unieke muziek op het snijvlak van hiphop, elektronica en lo-fi house, maar net zo makkelijk produceert hij space-jazz waar Sun Ra jaloers op zou zijn. Ook heeft Primault een neus voor markant artwork en, sidenote, is de hoes van zijn album Mane Thecel Phares een van de allermooiste ooit. Meer van dit soort boekingen graag.  

Kokoko! (zondag)
Post-punk uit Congo, veel energieker dan Kokoko! krijg je ’t op Lente Kabinet niet. De muziek van het collectief uit Kinshasa bruist, borrelt en beukt alle kanten op, als Talking Heads in hun beste jaren, maar dan op z’n Congolees, inclusief folkloristische baslijnen die door de Centraal-Afrikaanse Mongo-stam werden bedacht en ontwikkeld. Kokoko! speelt op zelfgebouwde, uit afval gefabriceerde instrumenten en aankomende zomer maken ze een tour langs een aantal Europese (high brow jazz-)festivals. Waarschijnlijk krijg je niet nog heel vaak de kans om ze op een relatief klein podium te zien. 

DJ Phyton (zondag)
Brian Piñeyro noemt zichzelf DJ Phyton, en met een beetje fantasie kan je je daar wel iets bij voorstellen. Naast bovengenoemd alias brengt de Amerikaan ook muziek uit als DJ Wey, Deejay Xanax en Luis. Gemene deler? Ehm, geen idee eigenlijk. Zijn meest recente album kwam in de herfst van vorig jaar uit op Incienso, het label van New York City househeld Anthony Naples en Jenny Slattery (die ooit de fantastische cover van Vondelparks Seabed voor R&S Records ontwierp, maar dat terzijde). Dulce Compañia is gelijke delen reggaeton, dancehal en lo-fi house, geïnspireerd op de muziek die in Piñeyro’s woonplaats Miami uit autoradio’s knalt. Het resultaat is een super origineel en fris album van een dito artiest. Benieuwd hoe dat live klinkt.