Intergalactic FM Festival: A Beginners Guide 

Ze komen van heinde en verre. Het online radiostation Intergalactic FM heeft geen luisteraars maar fans. Toegewijde fans, die zonder probleem de trein vanuit Parijs, de auto uit Berlijn of de Easyjet vanuit Barcelona pakken om naar een Haags industriegebied te komen voor een chaotisch undergroundfeest dat vier dagen duurt. Komend weekend viert Intergalactic FM zijn tiende verjaardag. Wat moet je gaan zien?

Boegbeeld van Intergalactic FM is sinds jaar en dag Ferenc van der Sluijs. Je kent hem waarschijnlijk vooral als dj I-F. Voor een bijspijkercursus verwijs ik je graag naar de hilarische podcast die Bakkie Bakkie onlangs over hem maakte. Of lees dit interview dat we eerder met hem maakten.   

I-F bouwde het online radiostation IFM op de rokende puinhopen van voorganger CBS en is eigenlijk al zijn halve leven bezig met de promotie van obscure elektronische muziek. Daarbij maakt het niet uit of dat nou zoete italodisco, gemene electro of new wave is. Je vindt altijd wel iets van je gading op de vier IFM-kanalen (met mooie namen als ‘Disco Fetish’ en ‘Dream Machine’). 

Eens per jaar organiseert IFM een feestje waarbij alle artiesten rond het radiostation en bijbehorende platenlabels als Viewlexx, Murder Capital en Bunker gezamenlijk op het podium staan. De laatste jaren vindt dat meerdaagse minifestival steevast plaats in de Haagse PIP. Al kun je dit jaar ook terecht aan de kust, waar strandclub Whoosah zondag stoelen bijschuift voor het slotfeest. Bovendien gebeurt er meestal ook wel iets in cocktailbar Zahara, de officieuze hang-out van veel festivalgangers. Vorig jaar stond L.I.E.S.-opperhoofd Ron Morelli er ineens achter de draaitafels. 

Morelli is er dit jaar ook weer bij, net als een groot deel van de Haagse en Rotterdamse elektronische underground. Usual suspects zijn Legowelt, Mark du Mosch en Intergalactic Gary. Maar welke artiesten moet je nog meer gaan zien op een festival waar ze nooit werken met een overzichtelijk blokkenschema? We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

Heinrich Dressel
Laat je geen zand in de ogen strooien door de Duitse naam. Heinrich heet eigenlijk Valerio Lombardozzi en is een van de oprichters van MinimalRome, een collectief dat als doel had om electro in de Italiaanse hoofdstad op de kaart te zetten. Dat is gelukt. Sinds een jaar of tien maakt Valerio muziek als Heinrich Dressel, waarbij componisten als Lalo Schifrin, Giorgio Gaslini en Angelo Badalamenti als voorbeelden dienen. Duistere, sfeerrijke electro met prachtige melodieën. Dressel speelt zowel vrijdag als zaterdagnacht. 

Sebastien Crusener
Op een festival waar het wemelt van de synthesizersfetisjisten is de Belg Sebastien Crusener een vreemde eend in de bijt. Hij gebruikt namelijk geen keyboards of drumcomputers voor zijn muziek. Liever maakt hij opnames op straat, die hij vervolgens duizend keer vertraagd afspeelt. Of hij legt een contactmicrofoon op een gong of viool en bouwt rond de resonantie een compositie. Het resultaat klinkt weldadig rustgevend. Alsof je midden in een orkaan een zenmeester tegen het lijf loopt. Crusener verzorgt op vrijdag een dj-set.

Gesloten Cirkel
Mooi was dat: het eerste jaar dat de rauwe beats van Gesloten Cirkel boven kwamen drijven waren er hardnekkige geruchten dat het een geheim project van I-F was. Logisch, want die laatste haalde voor Gesloten Cirkel zijn platenlabel Murder Capital na zeven jaar uit een winterslaap voor het tamelijk briljante debuut van de Russische artiest. Dat was in 2009. Inmiddels weten we dat de ‘Ratsnake’ achter het enigmatische techno-project echt bestaat en zelfs live optreedt en interviews geeft. Maar zijn naam en achtergrond blijven nog steeds een gesloten boek. Gesloten Cirkel doet op zaterdag een live-set.

Allesandro Parisi 
Aan Italianen geen gebrek op de poster van het Intergalactic FM Festival. De producties van de in Italië geboren maar in Brussel woonachtige Alessandro Parisi, klinken als de soundtrack van nooit gemaakte boekverfilmingen van William Gibson en Bruce Sterling. Futuristisch, kil en een beetje spookachtig. Met barokke synthesizermelodieën, harde drums en lekker veel galm. Parisi brengt zijn platen uit in eigen beheer, maar ook op labels als Giallo Disco, MinimalRome en het Rotterdamse Charlois. In zijn nieuwe werk combineert hij futurisme met religie en esoterie. Vergeet dus niet je wierook mee te nemen. Allesandro Parisi speelt op vrijdagavond een live-set.