DJB Weekendwijzer

TIP 1: Tar Hallow @ WORM, Rotterdam, vrijdag 11 mei
Het ontstaan van Unit Moebius aan het begin van de jaren negentig is onlosmakelijk verbonden met de geboorte van het Bunker-label van Guy Tavares, de Haagsche kraakscene en een DIY-attitude die bij de punkscene werd afgekeken. Snoeiharde acid-techno, gemaakt voor donkere zalen met stroboscopen en rookmachines: Unit Moebius produceert platen zonder titel want het gaat ze, net als hun helden van Underground Resistance, puur en alleen om de muziek, die altijd compromisloos is. Het wordt sowieso een muzikale catharsis van formaat gezien er ook drie discipelen van het ziedende Tar Hallow (‘‘black as tar’’) op de flyer staan: Rhyw, Klankman en Thanos Hana.   

TIP 2: Meanwhile in Manolya @ Mono, Rotterdam, vrijdag 11 mei
Over Haron, de Nederlandse producer met een voorliefde voor cinematografische elektronica, staken we vorige week omwille van zijn nieuwe track op BAKK al de loftrompet. Naast ambient maakt hij zo nu en dan ook clubtracks, zie bijvoorbeeld ‘The Langolier Hustle’, een aanstekelijk originele trance-meets-electro plaat. Ook BAKK labelbaas The Social Lover, Chris Baas en Pohon komen naar Mono, waar de entree vanavond gratis is.  

TIP 3: Galactic Funk @ Sugarfactory, Amsterdam, vrijdag 11 mei
De Sugarfactory heeft niet één, maar twee nieuwe programmeurs en dat zie je terug op de flyers van de laatste weken. Axel van der Lugt en Maralina Schaefers hebben vanavond Galactic Funk op de rol, met Livity Sound’s Kowton als headliner. Uit Leipzig komt Lux (foto) over, die onderdeel is van de populaire I/O crew in de Oost-Duitse stad waar het clubleven bloeit. Een Nous’klaer-delegatie bestaande uit Mattheis en Oceanic maken het affiche compleet. 

TIP 4: Différence et Répétition @ OT301, Amsterdam, zaterdag 12 mei
Dankzij eigenzinnige releases van o.a. supertalent Lanark Artefax, het mysterieuze Vïsta, Avalon Emerson, Jules Venturini en Reckonwrong is Whities een van de meest frisse labels van dit moment, met releases die het midden tussen audiokunst en clubtracks minutieus bewandelen. Het Engelse label komt uit de koker van Nic Tasker die eerder aan de Boiler Room-touwtjes trok, maar tegenwoordig zichzelf met Whities kan bedruipen. Petal Dance is een alias van Wichelroedes Gerben Louw, het Haagse label in tijdelijke ruste. Fien, een van de initiatiefnemers van Différence et Répétiton opent de avond. Zo simpel kan het zijn: intieme locatie, toffe line-up, bier uit fles, feest.   

TIP 5: Nosedrip & Lucia @ Garage Noord, Amsterdam, zaterdag 12 mei
Stroom.tv was tot een jaar geleden het online kanaal waarmee Ziggy Devriendt (Nosedrip) en zijn team, met ook Lucia in de gelederen, 24 uur per dag, zeven dagen per week de wereld van muzikale curiosa voorzag. De audio was een constante loop van new age, Franse psychedelica, Spaanse gitaarmuziek, minimal synth, new wave en post-punk, terwijl GIFjes en Photoshopexperimenten als kleine kunstwerken over het scherm walsten. Stroom.tv is inmiddels gemorpht tot Stroom Records, meer van dat op Bandcamp. Vanavond zie en hoor je zowel Nosedrip als Lucia draaien in Garage Noord.