Diepe Deense baslijnen en springveersynths

Of het nou de winter van 2005 of de zomer van 2006 was, daar wil ik vanaf zijn. Maar ik zat in Kopenhagen aan de keukentafel van een studentenappartement met een brede glimlach op mijn gezicht. 

Want ik was dolverliefd. Op een Deense psychologiestudente. Die bovendien verstand van muziek had. 

Terwijl ik de zin: ‘‘De bolletjes zitten in de oven’’ in het Deens leerde uitspreken en de ochtendzon subtiel door het raam klauterde, klonk er uit de naburige kamer een stroperige baslijn. ‘‘Wat draai je nu?’’, vroeg ik mijn nieuwe liefde.  ‘‘Iets van hier’’, was het antwoord. Zijn naam klonk als een ijzerwinkel.   

Ik had nog nooit van Mikkel Metal gehoord, maar de Deense producer (echte naam Mikkel Meldgaard) is sindsdien nooit lang van de radar geweest. Zijn platen hebben dezelfde statische elektriciteit en dikke bassen als die van Pole, Deadbeat en Deepchord maar zijn vaak net wat lichter van toon. 

Meldgaards nieuwe album Just Enough Light is zijn zevende langspeler en met 38 minuten speelduur prettig compact. De plaat komt uit op Echocord, het Deense platenlabel dat al sinds 2002 Metals thuishaven is en mee groeide met de artiest. Samen houden ze het al vijftien jaar uit. 

Echocord was nooit een label dat meewaaide met nieuwe trends. Je herkent hun releases meestal direct: rijk in het laag, vol met melancholie en zelden boven de 130 bpm. 

Hetzelfde geldt voor Mikkel Metals producties. Verwacht op Just Enough Light dan ook geen wereldschokkende koerswendingen. Maar jongens, wat kun je lekker hangen in de diepe baslijnen en springveersynths op tracks als ‘Bregnan’ en ‘Restore’. 

Ook als de kick wat minder prominent in de galmbakken rondbanjert, is het goed toeven op Just Enough Light. Er gebeurt op het zeven minuten durende ‘Jech’ eigenlijk weinig maar toch weet Metal de boel spannend te houden met subtiele, raak geplaatste arrangementen die telkens weer een andere kant op schieten. Moderne dub waarop Jamaica slechts een schim in de verte is.

Dertien jaar later ben ik nog steeds met dezelfde Deense vrouw en brengt Mikkel Metal nog steeds platen uit die het waard zijn om te kopen. Op een stabiel label met de naam Echocord. 

Fijn, dat soort zekerheden in het leven.