DJB Weekendwijzer

TIP 1: Subbacultcha @ Garage Noord, Amsterdam, vrijdag 4 mei
Op de collega’s van Subbacultcha kan je bouwen als ’t gaat om uitdagende en grensoverschrijdende muziek, dat laatste zowel in de letterlijke als figuurlijke zin van het woord. Up next: Kedr Livanskiy (foto), de Russische DIY singer-songwriter met een voorliefde voor apparaten waar elektronische muziekadepten minstens net zo veel van houden. Livanskiy tovert met drumcomputers en klinkt als een dromerige, eigentijdse variant van Gudrun Gut en Cosey Fanni Tutti. Als je dan ook nog weet dat haar muziek door Mike Simonetti (o.a. Italians Do It Better) wordt uitgebracht, snap je dat ’t rechtstreeks in je favorietenlijst kan. Uit Montreal worden Chris Vargas en Tobias Rochman alias Pelada ingevlogen. Het duo bracht een inmiddels zeer gewilde 7’’ inch uit op Mind Records, het Franse punk-meets-elektronica label waar o.a. ook Mark van de Maat (Knekelhuis) en Parrish Smith werk uitbrachten.

TIP 2: Bevrijdingsnacht @ OOST, Groningen, vrijdag 4 mei
De kwaliteiten van Objekt behoeven geen uitleg meer, maar wat Bevrijdingsnacht in OOST bijzonder maakt is dat een artiest van zijn kaliber blijkbaar nog voor een minuscule zaal en ongetwijfeld een wat lagere fee naar Groningen komt. Nog een noemenswaardig en inspirerend Objekt-feit: hij eist dat een substantieel deel van de line-up wordt gereserveerd voor vrouwen, anders komt-ie niet. Maar we zouden Leonie van der Laag tekortdoen wanneer we zeggen dat dat de reden is dat ze vanavond op het affiche staat, want de OOST resident kan het ook prima solo. Luister maar.

TIP 3: Bevrijdingsdub 2018 @ NDSM, zaterdag 5 mei
Helderheid, daar draait het om bij het zelfgebouwde soundsystem van King Shiloh. In the early days gebruikten soundsystem-bouwers alles wat ze konden vinden, gingen er vaak niet eens voor naar een houthandel. Voor speakers moest je bovendien lang sparen, daarom bleef de geluidskwaliteit lang een ondergeschoven kindje. King Shiloh Soundsystem probeert een inhaalslag te maken door moderne technieken hand in hand met Jamaicaanse tradities te laten gaan. Het resultaat ziet er zo uit, het geluid is zo mogelijk nog indrukwekkender. Samen met King Earthquake, Indica Dubs en Radical Hi-Fi brengen ze op Bevrijdingsdag een ode aan de Jamaicaanse roots reggae culture, voor slechts 250 toeschouwers op de NDSM-werf.