BAKK: meesters van de geslaagde surprise

Persoonlijk vind ik BAKK een van de meest sympathieke labels van ons land. Het Haagse collectief, ontsproten uit de geest van drie voormalig kunstacademiestudenten, brengt wars van pretentie uitdagende elektronische muziek uit, en altijd verpakt in prachtig, handgemaakt artwork. Op BAKK vind je gerenommeerde namen als Legowelt en Aurora Halal, maar ze zijn op hun best wanneer ze nieuw talent presenteren. Zie Alex Ortega alias Noord Halle.  

Wie z’n topografie kent weet dat die artiestenaam naar de zuidelijke rand rond Brussel verwijst, een gebied berucht vanwege een oeverloos conflict tussen Frans- en Nederlandstaligen. Geen idee of Ortega’s Nederlandse alias een subtiele hint naar zijn persoonlijke standpunt is. Doet er verder ook niet toe; feit is dat de electro van Noord Halle zonder verhaspelingen op je heupen inpraat. Met twee tracks vult Ortega de A-kant van zijn eigen Sefre EP, in full swing en doorspekt met elektronische funk. Fans van Detroit In Effect, Stingray of Dexter hebben er een nieuwe Belgische prins bij.  

Op de flip twee artiesten die BAKK om bovengenoemde reden al eerder sjeu gaven. Antenna is het alias van Sasha Renkas, de Oekraïense Rotterdammer die in de luwte aan een tijdloos oeuvre werkt. Na releases op Pinkman, Clone’s sublabel Royal Oak en Beats In Space uit New York debuteerde Renkas in 2017 met Alesis op BAKK. Op de B-kant van BAKKs nieuwste, remixt hij Noord Halle en doet dat meer dan bekwaam. Knap hoe hij in één track verschillende genres laat passeren en acid en lo-fi house met meeslepende synth stabs aan elkaar jast.    

Maar de meest briljante bijdrage komt zoals wel vaker van Haron. De Nederlandse producer met een voorliefde voor cinematografische elektronica, levert met ‘8R Care (Haron Snowflake Mix)’ een ambienthuzarenstuk dat doet denken aan Visible Cloaks of de Japanse elektronische kamermuziek van Sugai Ken. Ook Haron vliegt vooralsnog onder de populariteitsradar, maar over zijn brille valt nauwelijks te discussiëren. Dat ook hij net als Antenna talent voor meerdere genres heeft bewees-ie eerder met ‘The Langolier Hustle’, een aanstekelijk originele trance-meets-electro track en mijn persoonlijke BAKK-favoriet. De Snowflake-variant van ‘8r Care’ is van een compleet andere, beatloze orde, maar daarom niet minder goed. Integendeel.  

BAKK releases zijn als geslaagde surprises. Met vakmanschap vervaardigd (credits voor het ontwerp van Jefre voor Mike Kokken) en altijd origineel. Wie op zoek is naar nieuw talent uit de lage landen: in Den Haag helpen ze je verder.