DJB Weekendwijzer

TIP 1: Homoost @ OOST, Groningen, vrijdag 13 april
De Italiaanse Danielle Baldelli staat al meer dan 40 jaar achter de draaitafels. Hij is de muzikale vader van cosmic disco-adepten als Todd Terje en Prins Thomas, maar ook van Tolouse Low Trax, die hem in een DJB-interview een van zijn grootste voorbeelden noemde. Afrikaanse percussie, trage tempi, naar beneden gepitchte platen op 't ‘verkeerde’ toerental: een avondje Baldelli kent z’n gelijke niet. Met Fafi Abdel Nour en Miss Jay is de flyer van Homoost, ‘‘made for the gay community of the north but open for everybody who respects same sex lovers’’, compleet.

TIP 2: Pan-Amafropeans invites Tropical Discoteq! @ OT301, Amsterdam, vrijdag 13 april 
Emile Omar is een grote naam als het gaat om de meest dansbare muziek uit het Caribisch gebied, Afrika, Frans-West-Indië en Latijns-Amerika. Als organisator van de tropical discoteq-feesten in Parijs en digger extraordinaire, verwierf hij groot respect van ieder die zijn of haar muziek zonnig en tjokvol energie blieft. Omar had een belangrijk aandeel in de met veel egards onthaalde proto-zouk verzamelaars (Digital Zandoli I en II), en neemt z’n tropical discoteq voor het eerst mee naar Nederland. Uit Lissabon komt Francisco ‘Fininho’ Sousa (Celeste Mariposa), PÅL/SECAM vervult de dubbelrol organisator/dj. 

TIP 3: Club.25 @ Het Magazijn, Den Haag, vrijdag 13 april
‘‘Animistic Beliefs is your long-awaited fresh wind through the plains of planet electro.’’ Aan zelfvertrouwen bij dit Rotterdams duo geen gebrek, en eerlijk is eerlijk, dat past prima bij het genre waarvoor ze duidelijk talent hebben. ‘Sinuous Gullies’ is de titel van de debuutplaat op Between Places, het label van electro-koningen Nico Jagiella and Robert Witschakowski (The Exaltics, Solar One Music), vol retestrakke 808-kicks en Stinson-achtige melodieën. Ze delen de line-up met Fotini Kappa alias Pasiphae, de Griek die samen met Intergalactic Gary de Made Of Glass EP (tip!) uitbracht.

TIP 4: The Rest is Noise @ Muziekgebouw aan ‘t IJ, vrijdag 13 april
Bij liefhebbers van abstracte cq. wonderschone elektronica kwam Sugai Ken dankzij het fantastische Lullabies For Insomniacs van Izabel ook aan deze kant van de wereld op de radar. Na dat album (On The Quakefish, 2016) werd de Japanner door Rvng Intl. opgepikt, waar hij met UkabazUmorezU (2017) eens te meer blijk van zijn unieke klasse (en sound) gaf. Ook zijn landgenoot Yasuo Sugibayashi bracht muziek op LFI uit en geldt in Japan als pionier op het gebied van elektronische muziek. Samen spelen ze vanavond live bij The Rest Is Noise, dj's Derozan en Jack Parsons draaien platen.

TIP 5: Trevor Jackson @ BAR, Rotterdam, vrijdag 13 april
Een van onze favoriete NTS-slots is de show van alleskunner Trevor Jackson. Als grafisch ontwerper vierde hij successen met werk voor o.a. Nike, Soulwax, Stereo MC's, The Rapture en Jungle Brothers, als producer maakte Jackson onder tientallen schuilnamen alles van elektronische pop tot industriële wave, en was hij verantwoordelijk voor misschien wel de beste digital dancehall-comp ooit. Kortom, geen idee wat je kan verwachten vanavond bij BAR, behalve dat het goed wordt. Le romph en Serge (Clone) complementeren de line-up, voor 23.00 uur is toegang gratis.

TIP 6: Juxtapose @ Garage Noord, Amsterdam, vrijdag 13 april
Het Arnhemse Juxtapose heeft een nieuwe Amsterdamse thuisbasis in Garage Noord. Voor de primeur in de kleine club aan het Gedempt Hamerkanaal boeken ze een dj die eerder in 026 aan de zijde van Illum Sphere indruk maakte met een hyperdiverse selectie en jaloersmakende skills. Jon K organiseerde in Manchester de inmiddels legendarische Hoya:Hoya-feesten, en wordt alom geprezen vanwege zijn originele muzikale geest. Het Juxtapose dj-team opent het bal. 

TIP 7: Pantropical @ WORM, Rotterdam, zaterdag 14 april
De link tussen Brion Gysin, Ornette Coleman en The Rolling Stones? Ze werden allemaal geïnspireerd door de pagan trance van een groep Marokkaanse dorpelingen die luisteren naar de naam The Master Musicians of Jajouka (foto). William S. Burroughs noemde ze liefkozend "a 4.000 year-old rock'n'roll band’’, wie meer wil weten leest hier verder, of brengt deze zaterdag een bezoek aan WORM waar Pantropical met Jajouka opnieuw een originele boeking presenteert. Ook op het affiche: Duckfood en Pantropical’s Chris Baas.