Droomrit door het universum van Planty Herbs

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar al sinds ik platen koop doe ik dat soms louter op basis van de hoes. Of het nou obscure tweedehands albums of fonkelnieuwe exemplaren betreft. Mocht jij er ook zo een zijn, dan koop je met Come Into Knowledge bepaald geen kat in de zak. In meerdere opzichten.

Come Into Knowledge is het debuutalbum van de Haagse producer Bobby van Putten, nadat hij eerder een handvol soulvolle en samplerijke singles op het label van Nightmares on Wax en het New Yorkse Razor ’n Tape uitbracht. Noem het gerust een langverwacht album, want al in 2015 vertelde Van Putten (toen nog woonachtig in Amsterdam in hetzelfde huis als Motor City Drum Ensemble) ons ermee bezig te zijn. Het werk vorderde langzaam en er was veel afleiding. Sommige nummers op zijn debuut schreef hij al acht jaar geleden. 

Boswandeling
Maar het is het wachten waard geweest. Come Into Knowledge is rustgevend als een boswandeling; zalvend als een lentebriesje tussen de net weer groen wordende takken. Dit is een album dat je opzet om tot rust te komen of de dag met een opgeruimde glimlach te beginnen. 

Hoe het klinkt? Als een kruisbestuiving tussen lome hiphop, vintage boogie en elektronische soul, in het schaduwrijke plekje waar je ook lieden als Bonobo, Nature Boy en Carlos Niño kunt treffen. En waar Erykah Badu net een ijsje eet, als je geluk hebt. Wel moet je tegen een tikkie zoetigheid en hippie-vibes kunnen. Want de termen ‘love’, ‘nature’ en ‘sunset’ dwarrelen soms links en rechts uit de hemel“You’re all I need to be, together we’ll be free” klinkt het met middengolfstem op ‘Follow Me Now’. “Don’t just be a face in the crowd”. 

Dat Planty Herbs als tiener hardstyle maakte, is nauwelijks voor te stellen. Als hij de kick al een keer wat body geeft, zoals op de warme dancetrack ‘Akustikais de grondtoon nog steeds relaxed en prettig melancholiek. 

Vinylgekraak
De gelaagdheid in veel van zijn producties is verbluffend. Vinylgekraak is in het groene universum van Planty Herbs geen ruis maar vruchtbare grond waarin je allerlei andere mooie geluiden kunt planten. Dat Van Putten negen andere rappers, vocalisten en muzikanten in zijn studiotuin had rondbanjeren, zegt genoeg. 

Het mooiste nummer van het album draagt slechts een cijfer als titel. ‘432’ is een negen minuten durende droomrit langs Azië en noordelijk Afrika met als kloppend hart een Rhodes-piano en een prachtig brommende bassynthesizer. Oh, en dat fraaie artwork? Dat is van de Chinees-Nederlandse kunstenares Tja Ling. Vorig jaar won ze de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. 

Yep. Echt zo’n debuut dat je blindelings kunt kopen.